Vinordia AS

Vinordia has been and still is one of the market leaders within wine-import to the Norwegian market.

Se hele utvalget til Vinordia AS

Our story began in 2002, when Arcus divested and set up separate entities for several of its business units. Vinordia was the newborn company for import of wines and spirits. Since then, Vinordia has been a market leader for wine import to Norway. As a wholly owned subsidiary of Arcus Vingruppen we benefit greatly from market insight, economy of scale and best-in-class knowhow, yet we operate as a separate business unit and benefit from an agile culture and high span of control.

Portfolio

Vinordia has a history of importing alcoholic beverages from majority of the world`s wine producing regions. Our specialty is wine, and most come from Europe. However, we also have long tradition for importing and selling wine from Australia, South Africa and South America. We work with great people and great wines, no matter where they are from.

If you look through our catalogue, you will find a vast range of producers. What they have in common is that they are great people who all make high quality wines. Our history of success is by large due to our ability to understand market needs and translating it into sustainable partnerships where we can build brands and distribution over time.

To us, prosperous business comes from long-term partnerships throughout the value chain. From grapes to vinification, -through distribution, marketing and sales. In the end, we have happy consumers who get great value and reward us by being loyal.

“We don`t judge, we love it all; the new, the old, the organic, the clean and the dirty!”

— Vinordia

Bilde av Vinordia 284 Copy

The team

In Vinordia, we believe in being a team. Hence, we have left the traditional silo mindset in favor of a more agile crossover team, where Liv Lorntzsen, Helge Storflor and Endre Gaarder Holien set the core. Amongst us, we have decades of experience working with wine at multiple levels and have in-depth knowledge about the value chain we are a part of. Our know-how comes from years of experience working in and outside of the wine business within procurement, business development, management, sales and more.

To make sure we can focus on our core business, we have a great team of supporters where Marianne Tyldum runs marketing, Benjamin Eklund runs our numbers and Marianne Holmesland runs our logistics.

If you want to know more about who we are and what we do, please don`t hesitate to call or send us an e-mail!

Et utvalg av våre produsenter

Domaine Laroche

Laroche – En suksesshistorie

Gwenäel Laroche, også kjent som den sprudlende Madame Laroche, har snart viet 30 år av sitt liv til de syrefriske hvitvinene fra Chablis. Hun er Domaine Laroche sin ambassadør og er ofte å se på tilstelninger i Norge.

Eventyret startet allerede i 1850 for Domaine Laroche og er sterkt knyttet til områdets historie. Hovedkontoret ligger i ”Obédiencerie of Chablis” som er et gammelt kloster hvor levningene etter helgenen St. Martin ble holdt skjult i et helt tiår i Middelalderen. Munkene lagde vin her og historien lever i veggene i det gamle presserommet som brukes den dag i dag til spesielle anledninger. De gamle kjellerne er fremdeles i bruk for lagring av husets toppviner.

Laroche eier 90 hektar fordelt på de beste områdene i Chablis, både på Grand Cru-åsen samt i Premier Cru vinmarkene. Gregory Viennois er hovedansvarlig for markene og produksjonen av vinene. Hos Laroche er filosofien enkel: gi hver arbeider i vinmarken ansvar for et avgrenset område eller plott. Dette blir vedkommendes egen ”baby”, og da alt arbeidet i vinmarkene foregår for hånd så vil hvert plott ha jevnlig tilsyn av samme person fra gang til gang. Slik får den ansatte et forhold til sitt område og kjenner hver eneste vinstokk ut og inn, og vil igjen sørge for optimal omsorg for hver av disse. Filosofien har vist seg genial og i dag er gjengen i vinmarkene en tett sammensveiset gruppe som har fulgt Laroche i mange år. Til og med andre generasjon er å finne i markene.

Det lages Petit-Chablis og Chablis av innkjøpte druer og et stort antall Premier- og Grand Cru-viner. De to sistnevnte kun fra egne marker. På nest øverste hylle finner vi viner fra følgende vinmarker: Vaudevey, Fourchaumes, Vaillons, Fourneaux, Montmains, Beauroys, Vaucoupins, La Chantrerie, Mont de Milieu og Côte de Léchet. Klatrer vi opp til øverste hylle, lages Grand Cru fra Les Clos, Bourgros og Les Blanchots.

Som en hyllest til helgenen St. Martin, produseres det en generisk Chablis som lages kun på egne druer. Vinen har blitt varemerket til Laroche i Chablis. I 1991 ble det besluttet å lage en spesial cuvée fra Domaine Laroche. La Réserve de l’Obédience ble født. Og her brukes kun det aller beste druematerialet fra Grand Cru Les Blanchots; hvor Laroche er desidert største eier med 4,5 hektar.

Jordsmonnet i Chablis er helt spesielt og består av såkalt kimmeridge kalk, en kalkåre som begynner ute i Atlanterhavet og dukker opp blant annet i Dorset i England og i Chablis før den dukker ned igjen og fortsetter mot Russland. Ispedd denne kalkgrunnen finne vi en mengde fossiler fra den tiden da Chablis lå under vann som en del av Paris-bassenget. Hovedandelen av fossilene består i en type østers, Exogyra Virgula, og Belemnitt som er en mindre åttearmet blekksprut. Det uvanlige jordsmonnet gir Chablisvinene en ekstra tørr, mineralsk karakter som av og til kan minne om salt hav og østers.

Etter en real oppsving for huset Laroche i Chablis i 1985 begynte tankene å vandre til andre deler av Frankrike med potensial for druedyrking. Valget falt på Corsica, men på grunn av uroligheter internt på øya ble den aktuelle eiendommen bombet og det var bare å lete videre. Det skulle vise seg at Languedoc, hvor det på den tiden var lite eksport, hadde stort potensial og ble hjem for enda en gren av Domaine Laroche. Etter noen år med produksjon av chardonnay i høyere liggende områder var suksessen et faktum og eiendommen Mas La Chevalier ble kjøpt i 1995 sammen med de to vinmarkene Roqua Blanca og Peyroli, totalt 40 hektar. Førstnevnte ligger som et amfiteater mot solen og her dyrkes syrah, mourvedre, cabernet sauvignon, grenache og merlot på leirholdig kalkstein og skifer. Peyroli er viet til chardonnay og med varme dager og kjølige netter, sammen med et jordsmonn bestående av leire og kalkstein, oppnås perfekt modning og mineralitet i druene.

Av de to enkeltvinmarkene lages kun estate viner kjent under navnet Mas La Chevalier og vinmarksnavnet. I tillegg lages toppvinen La Croix Chevalière kun i de aller beste årganger av druer fra de beste plottene i Roqua Blanca, med størsteparten syrah og resten grenache. Utover Mas La Chevalier sine egenproduserte viner kjøpes det også inn et stort antall druer til produksjonen av Chardonnay L, en av Norges største salgssuksesser gjennom tidene.

Årsaken til suksessen kan enkelt forklares med at da Laroche etablerte seg i Languedoc var det lite konkurranse, andre produsenter hadde ennå ikke sett potensialet. Etterspørselen etter godt produserte viner til konkurransedyktige priser var høy og Laroche leverte, både flaske og bag-in-box. I dag eier de fleste store aktørene i fransk vinbransje eiendommer i Languedoc og både kvalitet og etterspørsel øker stadig.

Domaine Laroche har igjennom årenes løp alltid vært ute for å finne nye områder for ekspansjon og blant annet hatt eiendommer i Sør-Afrika og Chile, men er nå tilbake med fokus på Frankrike og sine bruk i Chablis og Beziers

— Se alle produkter

Ackerman Laurance

Jean Ackermann grunnla dette velrenommerte vinhuset så tidlig som i 1811, og ble med dette den første produsenten av musserende viner i Loiredalen. Ackermans renommé som spesialist innen produksjon av hvite og musserende viner vokste med tiden, og vinhuset gjør seg i dag bemerket med en rekke flotte musserende viner til en svært hyggelig pris. Ackermann Laurance utgjør i dag en viktig del av Loiredalens viktigste eksportbedrift for vin, nemlig Rémy Pannier. Denne gruppen har som målsetning å bringe Loiredalens viner ut i verden ved å fokusere på områdets store potensial og fornuftige priser.

Et av Frankrikes nordligste vindistrikt er den langstrakte Loiredalen. Herfra kommer blant annet friske og fruktige roséviner laget på cabernet franc. 

En ung, belgisk herremann reiste i 1810 fra sin hjemby, Antwerpen, til Champagne for å lære om musserende vin. Året etter kom kunnskapen til god nytte da han dro videre til Samur i Loiredalen hvor han kjøpte 7 km med underjordiske vinkjellere som mange århundrer tidligere ble hugget ut av gallo-romerne, og grunnla vinhuset Ackerman. Disse kalksteinskjellerne egnet seg ypperlig for lagring av musserende viner, og Jean Ackerman ble den første til å lage bobler ved hjelp av tradisjonell metode i Loire. I nesten 40 år var Jean mer eller mindre alene om beinet, og på 1840-tallet var han en av pådriverne for jernbanelinjer til Paris. Dette skulle i fremtiden lede til eksport, ikke bare til andre europeiske vinland, men til resten av verden. 

I 1956 slo Ackerman Laurance, (sistnevnte navn kom til allerede i da Jean i 1829 giftet seg med datteren til en rik bankmann i distriktet), seg sammen med Rémy Pannier-gruppen og hadde som mål å bli den ledende produsenten av musserende Loireviner. Ackerman er et privat selskap eid av aksjonærer. 

Produksjonen ligger på om lag 350.000 hektoliter vin per år. Og selv om vinene vi har i Norge er roséviner er dette kun en liten andel av hva som produseres. Det er stort fokus på ”Fine bulles”, musserende, eller direkte oversatt: delikate bobler. Listen over de ulike typene musserende som produseres er lang og variert. Her finnes alt fra knusktørt, via halvtørre, til søte bobler. 

I dag eier de 366 hektar med vinmark og har i tillegg partnerskap med 450 druedyrkere. Ackermans mange vinmakere følger opp partnernes vinmarker og sørger for støtte og veiledning gjennom vekstsesongen. Det sendes ut ukentlige nyhetsbrev til samtlige partnerne. Her informeres det om værprognosene, oppdatert informasjon om sykdommer som forekommer i vinmarkene og skadedyr som herjer i området, samt all ny lovgiving dyrkerne må forholde seg til. Det implementeres også tiltak for å redusere energibruk, kontroll av vannforbruk, bedre håndtering av avfall og utslipp, samt fornuftige alternativer til sprøytemidler. 

Siden det produseres vin i alle de fire underområdene i Loiredalen er det store variasjoner i jordsmonn og klima. Loireelven sammen med sine mange bielver har medbrakt mange avleiringer av ulike slag. I Nantes-området som ligger helt i vest mot Atlanterhavet er klimaet maritimt og jordsmonnet er satt sammen av skifer, gneiss og sedimentere bergarter som er spesielt godt egnet for vitikultur. Anjou og Samur nyter godt av et mildt og relativt fuktig klima med maritim innflytelse. Anjou har skifer som gir grunnlag for mange ulike typer vin, og Saumur har sedimentære bergarter dominert av kritt og tuffeau kalkstein som gir gode musserende viner. Touraine har et temperert klima og komplekst jordsmonn bestående av en blanding av kalkstein, grus, sand og leire, som til sammen bringer gode vekstgrunnlag for vinranker, men også blomster og frukttrær. Til slutt, helt øst i dalen ligger Øvre Loire, hvor vi finner kjente byer som Sancerre og Pouilly Fumé. Et semi-kontinentalt klima preger området og vinmarkene er plantet på variert jordsmonn av ”terres blanches” mergel, kalkstein, leire, grusbasert kalkstein og flint-leire. 

Selskapets mål og filosofi gjennom 200 år fokuserer på en bærekraftig utvikling basert på den rette balansen mellom å opprettholde de sosiale så vel som de økonomiske og miljømessige sider ved produksjonen. Dette innebærer respekt for terroir, å fastholde de menneskelige verdiene, samt en bærekraftig økonomisk tilnærming.  


— Se alle produkter

Fenocchio

Vinfirmaet Fenocchio så dagens lys i 1864 i Bussia Sottana. Da var da en liten gård med lovende vinmarker beplantet med Nebbiolo, Barbera og Dolcetto. Siden har vingården utvidet med også andre vinmarker i Barolo og Castellereo. I dag eies og drives vingården av Stefanos tippoldebarn Alberto og Claudio, og det er fortsatt vinmarkene i Bussia Sottana som står i sentrum for produksjonen. I dag reknes vinmarkene for noen av de beste for dyrking av klassisk og lagringsdyktig Barolo. Da ny eik og mer moderne vinifikasjonsmetoder kom til Piemonte var Fenocchio en av produsentene som kompromissløst holdt på de tradisjonelle metodene. Filosofien var| ”jo mer andre produsenter fjerner seg fra de tradisjonelle metodene, jo mer unik vil vår vin være”. Denne tankegangen har gjort at Fenocchio i dag nyter stor respekt som leverandør av tradisjonell piemontevin.
— Se alle produkter

Casa Girelli

Huset bak Villalta er Casa Girelli, som holder til i Trento, langt nord i Italia. Vinmarkene finner du imidlertid i alle landets fremste vinregioner, hvor Girelli har knyttet til seg utvalgte vingårder som dyrker etter deres spesifikasjoner. Slik kan tradisjon kombineres med innovativ produksjonsteknikk og gi oss moderne, elegante viner av høy kvalitet. Casa Girelli leverer kvalitetsvin til mer enn 40 land over hele verden.

Casa Girelli

Casa Girelli er et privateid selskap som startet opp sent på 1800-tallet. Siden den gang har de laget vin fra hele Italia. 

Allerede etter andre verdenskrig startet Casa Girelli med utvikling av eksportmarkedet og i dag er vinene deres å finne i mer enn 40 land. De eier ikke egen vinmark, men samarbeider med flere hundre druedyrkere i de fleste av Italias største vinregioner. Selskapet har ansatt et antall vinmakere som reiser rundt til alle samarbeidspartnere månedlig, og følger opp arbeidet i vinmarkene, samt selve vinifikasjonsprosessen. 

Fordelen med å ha så mange partnere er at Casa Girelli sitter på store volum med vin fra de ulike områdene og derved kan yte sine kunder topp service når det kommer til utvalg av vin som kan brukes i ulike blender. De som ønsker sin egen cuvée kan komme ned og være med på blendingen slik at både kunde og leverandør hele tiden har full kontroll over produktet i utvikling. 

Selve blendingen av viner, og tappingen skjer på Girellis hjemmebane i Trentino hvor de råder over et enormt vinifikasjonsanlegg med tank-kapasitet på 95.000 hektoliter som utgjør mer enn 30 millioner flasker årlig. Lagring av alle ferdige viner finner sted på plass slik at distribusjonstid til kundene alltid er minimal. 

Giovanni Antonio Canal (1697-1768), bedre kjent som Canaletto, var en av de første store malerne av venetianske landskap. Hans mange skildringer av italienske byer pryder etikettene på de berømte Canaletto-vinene som produseres i Trentino med druer fra de forskjellige regionene. Vinene har ulik opprinnelse, ulike druesorter og er særegne for sine distrikt. Med disse vinene lærer man Italia å kjenne på kryss og tvers. Primitivo fra Puglia, pinot grigio og garganega, samt prosecco fra Veneto, montepulciano fra Abruzzo og ikke minst sangiovese fra Chianti i Toscana, mange er gjengangere i Vinmonopolets hyller.

Et annet brand fra Casa Girelli er Villalta. Dette er viner som viser det beste Veneto har å by på med prosecco-, ripasso- og amaroneviner.

Siden Casa Girelli har vært etablert siden tidlig på 1900-tallet, beholder de visse rettigheter til å tappe DOC-viner, den offisielle betegnelsen på kvalitetsvin, utenfor regionene vinene har sitt opphav. I henhold til dagens lovgivning, skal viner fra eksempelvis Toscana tappes i Toscana osv, men grunnet de lange tradisjonene med tapping i Trentino har Girelli fått dispensasjon til å fortsette sin virksomhet. Unntakene er viner fra Chianti Classico, Barbaresco, Barolo og Amarone Classico, disse må produseres og tappes innenfor de respektive sonene. 

Hos Girelli er hver flaske vin frukten av nøye omsorg og  alle stegene i produksjonen utføres under streng kontroll for å sikre høyest mulig kvalitet. Kunnskapen har de  opparbeidet gjennom mange år av erfaring innen vinmaking, og fokuset ligger på: kompetanse, ”attention to detail”, forskning og en streben etter stadig å bli bedre.


— Se alle produkter

Fatt. dei Barbi

Fattoria dei Barbi er en av verdens best kjente vinprodusenter. Den flotte vingården i hjertet av Toscana har siden 1790 vært i familien Cinelli Colombinis eie: og familien er den dag i dag fortsatt svært betydningsfull for utviklingen i området. Gjennom årenes løp har Fattoria dei Barbi bygget opp et renommé som en solid leverandør av tradisjonell og lagringsdyktig Brunello di Montalcino: samt en pålitelig kilde til andre av områdets rødviner.

Fattoria dei Barbi

Fra ull via bankvirksomhet til vin. Slik startet historien til familien Colombini så langt tilbake som på 1000-tallet. Men først i 1352 satte de sine føtter i Montalcino. 

Colombiniene var opprinnelig en av de noble slektene i den tidens stormakt, Siena. De mange unike sjelene i denne familien har opp gjennom århundrene møtt merkelige og spesielle skjebner. Noen ble munker og ga fra seg alt verdslig gods til kirken, andre var skjørtejegere og hedonister. Det var jurister, bankmenn, poeter, en slåsskjempe som blindet en guvernør og måtte flykte for livet, en borgermester som ved et uhell under en snøballkrig tok livet av pavens sønn.  

På begynnelsen av 1800-tallet bodde familien i Lucca, men da Paolo Colombini bestemte seg for å bli notarius fulgte han biskopen av Lucca til Montalcino. Dette passet bra da han samtidig kunne ta seg av eiendommene sine her som var viet til druer. I ettertid skulle det vise seg å bli et lykketreff og startet vineventyret som består i dag. Sønnen til Paolo, som var professor og fant kuren for syfilis, ble den første som produserte de første flaskene med Brunello. Han giftet seg med en lokal kvinne fra en av de mektige familiene og tilegnet seg med dette blant annet Villa Podernovi som i dag huser vinkjelleren og laboratoriene. 

Sønnen, Giovanni, var en pioneer innenfor moderne vitikultur. Åpningen av den første italienske offentlige vinbutikken i festingen i Montalcino i 1936 var hans idé. Festningen ble senere renovert i hans regi som byens borgemester. Han var også den første som startet med postordresalg av toscanske viner, samt salg av vin til nabolandene og de oversjøiske markedene. Åpningen av Fattoria dei Barbi sine kjellere for publikum på 1950-tallet var et av de første stegene mot dagens vinturisme. Etter Giovannis død i 1976 har eiendommen blitt både utvidet og videreutviklet av datteren Francesca og senere av dagens eier, nevøen Stefano. 

Fattoria Barbi strekker seg over 306 hektar fordelt på Montalcino og Scansano. I Montalcino er det 60 hektar med vinmark og det produseres 800.000 flasker årlig hvor av 200.000 er ulike Brunelloer. Siden 1892 har Brunello di Montalcino Blu Label blitt produsert, laget på 100% sangiovese og her brukes druer fra de beste vinmarkene. Den er i dag varemerket til eiendommen, hvor det også produseres enda to typer Brunello:  ”Vigna del Fiore” – white label som er en vin laget på druer fra én enkelt vinmark på 5,7 hektar. Riserva utgaven, eller Red Label, som består av en streng seleksjon av de aller beste druene eiendommen produserer, lagres også lenger enn de andre vinene før den er klar for salg. I tillegg lages også Rosso di Montalcino, en enklere vin laget av druer fra yngre druestokker som er ment for tidlig konsum og passer godt til hverdags. 

Eiendommen ligger i den syd-østre delen av Montalcino-åsen.  Denne delen av Italia har hatt mye tektonisk aktivitet som igjen har resultert i et lappeteppe av ulike jordsmonn. Vinmarkene til Barbi er plantet på forholdsvis steinete grunn, også kjent som mergel, med komponenter av leire, sand og silt. De 60 hektarene dekker fra 210 til 500 høydemeter hvor soleksponeringen varierer, men er hovedsakelig syd- og sydøstvendt. Eksponeringen har ikke fryktelig mye å si da kultiveringen av vinstokkene er uvanlig med grener som er rettet oppover og aldri vil være i skyggen. 

Selve vinmakeprosessen foregår som følger: druene gjennomgår en kaldmaserasjon før gjæringen for å trekke ut mest mulig polyfenoler (antioksidanter) og aromakomponenter. Deretter følger både vanlig fermentering og malolaktisk gjæring før vinene får modne i små til medium store eikefat i noen måneder. For å fullføre modningen flyttes vinene over i større eikefat hvor vinene hviler i ytterligere 2 år før de tappes, minimum 4 måneder før salg. 

Vinkjelleren hos Barbi er unik i den forstand at den huser mer enn 300 eikefat og tusenvis av flasker med Brunello di Montalcino fra nyere dato og helt tilbake til 1870. Filosofien til Colombini-familien har alltid vært å holde seg ajour med nye teknikker, være innovative og samtidig kombinere nyvinninger med tradisjon, slik at vinene de lager aldri mister sin identitet og sine karakteristiske kjennetegn. 


— Se alle produkter

Ch. la Nerthe

I velkjente Châteauneuf-du-Pape ligger den flotte vingården Château la Nerthe. Med sine aner tilbake til 1200-tallet er slottet en ”tungvekter” selv i denne tradisjonsrike regionen. Slottet omkranses av vinmarker, 90 hektar tilsammen. Vinaktiviteten startet i 1560, og slottet har en av Frankrikes eldste kjellere. Allerede på 1700-tallet var vinen herfra svært ettertraktet. Også i Rhônedalen har sansen for naturlig jordbruk grepet om seg, derfor er la Nerthe siden 1998 drevet etter økologiske prinsipper. Fra 2006-årgangen er La Nerthe også ECOCERT-sertifisert. Gårdens vinstokker står i Châteauneuf-du-Papes klassiske og lett gjenkjennelige jordsmonn av ”galets”, store runde steiner over en sandholdig leirjord. Vinifikasjonen foregår imidlertid i en del som ble modernisert i vår tid, slik at den nyeste teknologien kan tas i bruk

Chateau La Nerthe

Rett utenfor den lille byen Châteauneuf-du-Pape ligger Chateau La Nerthe i enden av en pittoresk lønneallé. Eiendommen har produsert vin siden 1500-tallet.

Vinområdet Châteauneuf-du-Pape består av 3.289 hektar vinmark, hvor La Nerthe i dag eier 90 hektar. I begynnelsen var eiendommen kjent som Beauvenir og tilhørte en italiensk familie fra Piemonte. Navnet La Nerthe kom først senere da en av brødrene i familien hadde tilknytning til La Nerthe-platået utenfor Marseilles. På midten av 1700-tallet var vinene allerede godt kjent i London, Moskva og Amerika, og så tidlig som i 1784 ble vinene tappet på flaske på eiendommen. 

Mye dokumentasjon tilsier at La Nerthe-vinene oppnådde stor suksess og ble sett på som noen av de beste vinene fra området. Dessverre så førte phylloxera til at alle vinrankene måtte rykkes opp rundt 1870, og familien som hadde holdt hus her i flere hundre år valgte å selge eiendommen. Kjøperen, kommandant Joseph Ducos, fortsatte vinproduksjonen ved å pode stokkene på sykdomsresistente røtter og ble etter hvert kjent som ”ildsjelen bak den vitikulturelle gjenopprettelsen”. 

Under 2. verdenskrig ble La Nerthe beslaglagt av tyskerne, det ble installert bunkere i hagen og bygningene ble skadet av bomber. Først i 1985 ble eiendommen restaurert da familien Richard kjøpte den. 

For 70 millioner år siden var Rhône dekket av en grunn sjø. I løpet av tidens gang og flere tidsepoker senere ble grunnen sedimentert i ulike typer bergarter i grunnfjellet. Sand, leire og kalkstein utgjorde hoved-andelen av toppjorden. Da isbreene i Alpene var i ferd med å smelte på slutten av istiden, gravde de store smeltevannsmassene ut det som i dag er Rhônedalen.  Steinene som vannet førte med seg ble slipt runde og flate og der landskapet var planere og elven videt seg ut ble steinene liggende. De ble grunnlaget for det steinete jordsmonnet kalt ”galets roulets”, som området i dag er kjent for. Over mange hundre år har landskapet endret seg og resultert i steinete skråninger med leire og sand som stiger over Rhône-elven. De runde, glatte steinene gir god drenering og hjelper til med modning av druene, da de holder på varmen de akkumulerer i løpet av dagen og varmer planten natten igjennom. 

Det tørre, varme Middelhavsklimaet er ideelt for druedyrking med intens varme, mye sollys og lite nedbør. Mistralvinden spiller også en viktig rolle da den blåser 120 dager i året og sørger for å tørke opp i vinmarkene. Faren er at vinden av og til er så kraftig at den kan blåse bort nye skudd og kjøle ned vinmarkene for mye. 

Spesielt for Châteauneuf-du-Pape er de 13 tillatte druesortene. De fleste vinene består hovedsakelig av 4 av disse: grenache, syrah, mourvèdre og cinsault, hvor hver av druene bidrar med ulike elementer for å lage en harmonisk blend. Reglene for vinproduksjon i Châteauneuf-du-Pape er strengere enn noen andre i Frankrike. Alle druer må håndplukkes og vinene får ikke selges som AOC-viner før de er minimum 4 år etter innhøstning. Grensen for utbytte er på maksimalt 35 hektoliter per hektar, mens La Nerthe drar den enda lenger og holder seg helt nede i 25-28 hektoliter per hektar, som i prinsippet tilsier én flaske vin per vinranke. Til sammenligning gjelder to-gangen i Bordeaux og fire-gangen i Alsace. 

65 av de 90 hektarene eiendommen består av ligger i direkte omslutning til selve slottet, mens de resterende, som ble kjøpt i 1991, ligger litt lenger nord. Gjennomsnittsalderen på vinstokkene er 40 år. Hos La Nerthe søkes det å sikre at det er balanse mellom alkoholnivået og tanninene, og å unngå oksidering. Derfor brukes det i tillegg til grenache, druesorter med høyt lagringspotensial, som syrah og mourvèdre. Her blandes også de ulike druesortene i fatene allerede fra begynnelsen, slik at aromaene kan integreres allerede på et tidlig stadium. Dette er en delikat prosess da det er svært viktig at druene holder samme grad av modenhet, noe som ikke er gitt at skjer på samme tidspunkt for de ulike druesortene. Her er timing avgjørende og for å være sikre på å få inn druene på det perfekte modningstidspunktet, brukes 100 dedikerte plukkere på hver parsell som høstes. En grovsortering gjøres under selve plukkingen, og en nøyere seleksjon av druene, sammen med avstilking, foregår ved ankomst til vineriet. Kun de aller beste druene brukes. 

I kjelleren foregår vinifikasjonen ved hjelp av naturlig gravitasjon og tradisjonell vinmaking. De hvite vinene både gjæres og modnes i de samme fatene for å få en best mulig integrering av fatpreget. Som regel varer oppholdet på fat cirka 12 måneder. Når det gjelder rødvinene er det ulike modningssett. Avhengig av hvilken stil vinen er, brukes forskjellige typer og størrelser på eikefatene. 

I Châteauneuf-du-Pape lages aller mest rødvin, og selv om det lages små mengder hvitvin er det som regel 95% rødt hos de fleste produsenter. Her skiller La Nerthe seg ut ved en ratio på 90 rødt og 10 hvitt. 

I eksepsjonelt gode årganger produseres to helt spesielle viner: rødvinen Cuvée des Cadettes og hvitvinen Clos de Beauvenir. Begge er rike og konsentrerte viner med høyt lagringspotensial og modne tanniner som kommer fra de aller beste parsellene i vinmarkene og er lagret på de beste fatene. 

Der mange produsenter lager nymotens (post-phylloxera) viner med et høyt innhold av grenache, som igjen gir høye alkoholnivåer, lite tanniner og som raskt antar dufter av lær og andre animalske dufter, er La Nerthe dedikert til tradisjonell vinmaking slik den ble praktisert lenge før phylloxera. Vinene, sammen med banebrytende innovasjoner opp gjennom århundrene, har gjort sitt til at eiendommen i alle år har beholdt sin posisjon som en av de mest prestisjetunge produsentene i området. 


— Se alle produkter

Champagne Mailly

Siden 1929 har det vært produsert praktfull og elegant Champagne med utgangspunkt i dette unike jordsmonnet med klassifikasjonen grand Cru! Vinmarkene ligger i Mailly Champagne, en av de 17 grand Cru områdene i Champagne. Eiendommen er kun beplantet med de to noble druetypene Pinot Noir (75%) og Chardonnay (25%) og Mailly selger kun det som de selv produserer. Med respekt for kunsten å blande kombinerer kjellermesteren de to druetypene fra ulike parseller fra mer enn 10 år med ”reserve viner”. Alle vinene er lagret i Maillys egne kalkstenskjellere 20 meter under bakken. Totalt produserer Champagne Mailly 10 ulike Grand Cru champagner i fire serier, the Classic, the Specials, the Artistic and the Prestige.

Champagne Mailly Grand Cru

Historien strekker seg tilbake til 1929 da 25 familier gikk sammen om å etablere Champagnehuset Mailly Grand Cru.

Det var rett etter første verdenskrig og depresjonen var i full blomst. De 25 dyrkerne innså at sammen ville de stå sterkere om salget av vinene sine og alliansen består den dag i dag. Etterkommerne av de opprinnelige familiene har i dag blitt utvidet til å telle 80 dyrkere som alle leverer druene sine til Champagnehuset Mailly. 

I 1920 ble landsbyen innlemmet i Champagne-klassifikasjonen og fikk, sammen med en rekke andre landsbyer, tildelt statusen Grand Cru. Mailly utmerker seg ved å være unik i retten til å bruke landsbynavnet på vinene sine, selv om andre champagnehus også eier vinmarker i kommunen, har disse likevel ikke lov til å bruke navnet på etikettene. 

Mailly-produsentene dekker 72 hektar vinmark i hjertet av Montagne de Reims-området. 480 plotter med 75% pinot noir og 25% chardonnay. Vinmarkene vender i alle himmelretninger, men flesteparten er nordvendte. Jordsmonnet i Champagne er en del av en kalk-åre som begynner ute i Atlanterhavet og dukker opp ulike steder i Europa, blant annet i syd-England, Champagne og Chablis. I tillegg til det kalkholdige jordsmonnet lå Champagne for mange millioner år siden under vann i det såkalte Pariser-bassenget. Dyrelivet her har satt sine spor i form av fossiler som man ofte finner i vinmarkene. Rester av disse urgamle sjødyrene består hovedsakelig av to arter: exogyra virgula, en type østers, og belemnitter, en gruppe ti-armede blekkspruter. 

Champagne er som kjent Frankrikes nordligste vindistrikt og selv om klimaet stadig blir varmere er det foreløpig ingen fare i Champagne. Gjennomsnittstemperaturen i løpet av et år ligger på snaue 10 grader. Og dette er samme temperatur som vi finner i kalksteinskjellerne som området er kjent for. Utfordringene produsentene har i forhold til vær er frost og hagl. Begge deler kan på kort tid gjøre store skader i vinmarkene. 

Filosofien hos Mailly kan vi definere med tre ord: terroiret, historien, stilen: 

Terroiret er helt spesielt da vinmarkene ligger rett over den 200 meter dype kalk-åren som går gjennom Champagne. I tillegg er halvpartene av vinmarkene plantet på nordvest-vendte skråninger som sørger for at druene beholder syre og friskhet under modningsperioden. 

Historien, i den grad at den er unik, med dette kooperativet bestående av 25 familier som gikk sammen om å lage en merkevare som er like aktuell i dag som den var i 1929. I løpet av 36 vintre gravde disse familiene ut 1 kilometer med underjordiske kjellere hvor vinene i dag lagres. 

Og til slutt stilen vinene er laget i. Alle vinmarker dyrkes under strengt oppsyn og fokuset på bærekraftig landbruk er stort. 36 plott er skilt ut med egne vinmarksnavn og vinifiseres separat fra de andre vinene for å bevare den eksepsjonelle kvaliteten som terroiret i disse plottene gir vinene. Reservevinene som blandes inn i ”non vintage”-vinene er viktige og få andre produsenter benytter opp til ti årganger med reservevin. Vinene lagres langt lengre enn minimumskravene tilsier og topp cuvéene ligger 10 år på bunnfallet. Huset har også lagt til side en god andel magnum flasker fra ”Magnum Collection” fra topp årganger som de selger modne. Per i dag er ’97, ’98, og ’99 tilgjengelige. Vinmakeren, Sébastien Moncuit, har vært hos Mailly siden 2013 og før det jobbet han som konsulent for ulike dyrkere. 

Midt blant alle vinmarkene ligger champagnehuset med sine 7 nivåer bygd delvis over og delvis under bakken. En kilometer med kalk-kjellere huser alle vinene som modner over mange år. Et besøk hos produsenten med smaking av de ulike cuvéene er fullt mulig, de tar i mot publikum hverdager og lørdager hele året. 

Med tilgang til druer fra så mange dyrkere er det naturlig at Mailly har mulighet til å produsere et vell av ulike champagner. Alt fra knusktørre, via blanc de blancs og noirs, rosé og vintage, til søte dessertchampagner. Rett og slett noe for enhver gane og enhver anledning. 


— Se alle produkter

Saget La Perrière

Domaine de La Perriere er en unik eiendom i Sancerre som ligger i en grotte som ble naturlig skåret ut for 200 millioner år siden. Dette er et ideelt sted å vinifisere og lagre vinen på grunn av den kjølige temperaturen inne i grotten. Dette spesielle stedet gjenspeiler det unike "terroiret" som finnes i Sancerre. Inne i grotten kan du studere jordsmonnet som består av kalkstein, silex og rester av fossiler.

Maison Saget La Perrière

Trompetkarrieren måtte vike plass for vinstokker i Loiredalen da pater familias, Guy Saget, plutselig gikk bort for 40 år siden. 

I den spede alder av 20 år måtte Jean-Louis Saget ta over familiebusinessen og legge egne planer til side. Siden den gang eiendommen vokst langt utover appellasjonen Pouilly-sur-Loire, der familien Saget startet vinvirksomheten allerede i 1790. 

Vignobles Guy Saget er en av de få Loireprodusentene som har mer enn 200 år med vinhistorie å vise til. I dag har de 335 hektar vinmark, langtidskontrakter med mer enn 40 druedyrkere og hele 6 eiendommer under seg. Vinene de lager kommer fra ulike vinområder i den langstrakte dalen, med hovedvekt på Øvre Loire helt i øst. 

De kjente Sancerre-vinene, fra kommunen med samme navn, finner vi i vinregionen Øvre Loire. På andre siden av elven for Sancerre ligger kommunen Pouilly-Fumé hvor det lages vel så gode viner på både sauvignon blanc og pinot noir. Klimaet i området er kontinentalt med store temperaturvariasjoner. Typisk for regionen er også et stort antall mikroklima som varierer alt ettersom vinmarkene befinner seg på ulike høydemeter, orientering av skråningene og påvirkning av vind fra nordøst. Jordsmonnet er delt i tre fra vest til øst med: Kimmeridge mergel, tørr og steinet kalkstein (også kjent som ”caillottes”) og kiselholdig jord, rik på flint. 

I 1996 ble eiendommen Domaine La Perrière kjøpt opp og 2008 ble et spennende år da vinserien La Petite Perrière ble skapt og fikk stor suksess både i inn- og utland. Navnet på moderselskapet ble endret til Maison Saget La Perrière i 2011. Samme år ble de opprinnelige Saget-vinene rebrandet til Guy Saget av sønnene til Jean-Louis, Arnaud og Laurent, som i dag driver forretningen. Denne endringen var til minne om deres bestefar, Guy. 

I mer enn 30 år var Jean-Louis ved roret og han la ned mye tid på å utforske og lete frem de aller beste terroirene, områdene for vindyrking. I tillegg jobbet han med videre utvikling av vinmakeprosessen i de 25 underområdene familien opprinnelig har dyrket og produsert vin i, nemlig helt øst i Loire. Her produseres i dag Guy Saget-vinene i rødt, hvitt og rosé og druene er både egne og innkjøpt av samarbeidspartnerne. Alle vinene produseres på tradisjonell måte, uten bruk av eikefat, for å beholde mest mulig friskhet i det ferdige produktet. I underkant av en million flasker fremstilles hvert år og det samme gjelder La Petite Perrière, her kun med innkjøpte druer. 

Det sagnomsuste Domaine La Perrière er rosinen i pølsa hos Saget og vineriet er absolutt verdt et besøk. Kjelleren med gjæringstanker og produksjonsutstyr ligger i en naturlig uthuling i fjellet og er åpen for publikum. Mer enn 40.000 besøkende hvert år måper av begeistring over denne spektakulære settingen. På 1100-tallet drev St. Augstin-munkene et steinbrudd her hvor steinblokkene de hugget ut ble brukt til å bygge blant annet katedralen i Bourges og Saint-Saturklosteret. Rommene disse utgravingene etterlot seg ligger 35 meter ned i fjellet og her finner vi i dag tappeanlegget og kjellerne som brukes til oppbevaring, og modning av vin . 

Eiendommen teller hele 43 hektar som strekker seg over 5 appellasjoner, hvorav én helt unik sammenhengende 10 hektars vinmark som er plantet på flintholdig jordsmonn som er best egnet for dyrking av sauvignon blanc druen. Totalt er 33,5 hektar viet sistnevnte drue og de resterende 9,5 til pinot noir som det lages både rød og rosé Sancerre av. Brorparten av druene plukkes for hånd og gjennomgår streng seleksjon ved ankomst til vineriet. Kun de aller beste druene brukes. Produksjonen teller i dag om lag 300.000 flasker totalt og vinene er i Norge forbeholdt restaurantmarkedet. 

2014 var den første årgangen av vinene fra Domaine Terres Blanches. Fordelt på 3 appellasjoner i Øvre Loire innehar eiendommen totalt 35 hektar vinmark hvor størsteparten dyrkes med sauvignon blanc og resterende med pinot noir og en liten del gamay. Vinene som lages her er et samarbeid mellom Saget-familien og den kjente konsulenten Stéphane Derenoncourt som er berømt for sin filosofi om at vinen blir til i vinmarkene. 

Fokuset hos La Perrière Saget ligger naturlig nok i vinmarkene når det kommer til begge toppeiendommene, Domaine La Perrière og Domaine Terres Blanches. Her brukes ikke sprøytemidler, jorden mellom vinrankene vendes regelmessig og på utvalgte steder plantes gress og andre vekster for å øke produktiviteten av dyre- og planteliv i selve jordsmonnet, som igjen gir bedre vekstvilkår for vinplantene. Vinene fra Domaine Terres Blanche er i likhet med Domaine La Perrière tilgjengelig kun på utvalgte restauranter i Norge. 

 


— Se alle produkter

Weing. K.F. Groebe

Groebe er en gammel familiebedrift med vintradisjoner helt tilbake til 1763. Eiendommen består av 7 hektar ”Grand Cru” vinmark, som er blant de beste i landsbyen Westhofen i Rheinhessen. Riesling er den viktigste druen. Groebe håndplukker alle sine druer, og har ufravikelig fokus på kvalitet. De benytter økologiske prinsipper, og unngår bruk av sprøyting på markene. Vinene modnes på små eikefat i 1600-talls kjellere som befinner seg under markedsplassen i Westhofen.

Weingut K.F. Groebe

1763 var skjebnens år for Groebe-slekten da Johann Michael Groebe flyttet til Westhofen i Rheinhessen for å gifte seg med Susanna Hirth, ei jente fra en vinproduserende familie.

Med 9 hektar vinmark i hjertet av Westhofen er eiendommen en  god representant for de tradisjonelle druesortene som dyrkes i regionen. Her har riesling naturlig nok den største andelen med 70% og resterende er pinot-varianter og silvaner. Ved roret står i dag Friedrich Groebe, blant venner kjent som Fritz.

Weingut Groebe er medlem av den eldste nasjonale organisasjon for høykvalitetsproduserende vinprodusenter i verden. VDP, eller Verband Deutscher Prädikatsweingüter, ble startet i 1910 og har i dag 200 topp-produsenter med representanter fra alle Tysklands 13 vinregioner. Å komme gjennom VDPs nåløye er ikke lett, mange kriterier ligger til grunn for medlemskap, blant annet: Kun for familie-eide produsenter med kvalifiserende vinmarker, vinifikasjons- og lagringsfasiliteter. Det må produseres viner laget på de tradisjonelle druesortene som riesling, silvaner og pinot-druene; reduserte utbytter for å holde høy kvalitet på druematerialet; påbudt med innhøstning for hånd i de beste vinmarkene. 

Lovgivningen i Tyskland når det kommer til kvalitet i vin har siden 70-tallet vært basert på sukkernivå i vinen. I dag brukes fremdeles dette systemet, men i tillegg har VDP et eget kvalitetshierarki. Den består av 4 nivåer, med basis i det franske Burgund-systemet. Her vil Gutswein ha samme status som regionale viner fra Burgund, Ortswein må være laget på druer fra kun én kommune/by, som Village. Erste Lage viner kommer fra særs gode vinmarker, på nivå som Premier Cru og til slutt Grosse Lage vinene som er synonymt med Grand Cru i Burgund med andre ord: kun druer fra de aller beste vinmarkene. 

Hos Weingut Groebe lages vin på 3 av disse nivåene, hvor Gutswein står for hoved-andelen av produksjonen i tillegg til Ortswein. De eier totalt 9 hektar og kjøper aldri inn druer fra andre produsenter, her er det kun egne druer det blir vin av. Noen av de aller beste vinmarkene i Westhofen, med navn som er kjente for vinelskere verden over er: Aulerde, Kirchspiel, Morstein, Rotenstein og Steingrube. Disse er representert av Weingut Groebe og her lages eiendommens toppviner på Grosse Lage-nivå. 

Aulerde består totalt av 88 hektar fordelt på et stort antall eiere. Da vinmarken ble klassifisert i 1930 var den mye mindre enn i dag. Weingut Groebes andel ligger i hjertet av den originale delen på jordsmonn av leirholdig løss, ispedd noe sand som hjelper på dreneringen. Under topplaget med jord er det en åre av grønn sandholdig leire som gir rikt med mineraler til vinrankens røtter og bidrar til flott konsentrasjon i druene.

I Kirschspiel, som muligens er den aller beste vinmarken i Rheinhessen, er de 44 hektarene med vinmark plassert i den sentrale og øvre delen av skråningen som former en halvsirkel mot sør-øst rundt Westhofen by. Helningen i skråningene sørger for maksimalt utbytte av sollyset og her er det hovedsakelig leirholdig mergel med sedimentert kalkstein og noe kalkholdig silt som utgjør jordsmonnet. Under det øverste laget finner vi store andeler kalkstein som bidrar til en unik, kjølig mineralitet i vinene.  

Hos Groebe er det tre faktorer som spiller en rolle for å produsere viner av fremragende kvalitet: jordsmonnet der vinrankene dyrkes, klimaet som avgjøres av landskapets topografi og til slutt vinmakerens ferdigheter. 

I århundrer har familien tatt hånd om vinmarkene sine i Westhofen. Under vekstsesongen stresses planten til en viss grad slik at den strekker røttene enda dypere ned i jorden for å hente næring. Ingen kjemiske sprøytemidler er tillatt og mellom vinrankene gror det gress og annen vegetasjon. Dette skaper en naturlig balanse i vinmarkene med et rikt planteliv, hvor insekter også har en rolle å fylle. 

Vinifikasjonen hos familien Groebe foregår på tradisjonelt vis med gjæring i eikefat. Gjæringen foregår på lave temperaturer ved hjelp av naturlig gjærforekomster. Filtrering og bruk av tekniske hjelpemidler under fremstilling av vinen er minimal. 


— Se alle produkter

Olivier Leflaive Frères

Burgund strekker seg fra Beaujolais i sør til Chablis i nord| og er et av verdens mest tradisjonsrike og sofistikerte vindistrikter. Vinhuset Olivier Leflaive har base i landsbyen Puligny-Montrachet og nyter anerkjennelse som en av av de mest suksessrike vinmakerne i distriktet. Etter oppvekst på berømte Domaine Leflaive startet Olivier sin egen negociant-virksomhet i 1984. Til forskjell fra de fleste andre vinhandlere på den tiden| kjøpte han ikke ferdige viner eller druemost på det åpne markedet| men derimot druer fra dyrkere som familien har kjent til alle tider. Sammen med broren Patrick og vinmakeren Franck Grux driver han en eiendom som har vunnet meget stor anerkjennelse i markedet. Olivier Leflaive viderefører dermed familiens lange historie og viktige rolle i regionen med viner med stort særpreg| anerkjente verden over.
— Se alle produkter

Carobbio Srl

Carobbio lager klassiske, stramme og elegante viner fra sine flotte vinmarker i Panzano, sentralt i Chianti Classico-området.

Tenuta Carobbio

Fra industriell tekstilproduksjon til småskala vinproduksjon. Carlo Novarese startet sin karriere i vinbransjen i en alder av 60 år.

Selv om han hadde stor suksess i utlandet med tekstilbedriften sin, klarte han aldri å glemme lydene av traktorer ved soloppgang, mennene i vinmarkene som beskar de tørre kvistene og forventingene under innhøstingen. Motivert av intens kreativitet og en brennende ambisjon var hans ønske å vende tilbake til sine røtter og begynne et liv nære ”jorden”. Røttene lå egentlig i Monferrato i Piemonte, men det var i hjertet av Toscana, nærmere bestemt Chianti Classico, at Carlo fant det han lette etter. 

Mellom Firenze og Siena ligger Panzano i det som er kjent som ”Conca d’Oro”, den gylne dalen”.  Her har Tenuta Carobbio 50 hektar land, 15 av disse er viet vinstokker, de har en liten andel avsatt til olivenproduksjon, noe dyrkbar mark og resten er skog.  

Dario Faccin studerte ønologi og agronomi ved universitetet i Milano, og etter 15 år hos kjente vinprodusenter endte han opp i Toscana hos Tenuta Carobbio. Siden 2011 har han styrt eiendommen og tatt hånd om både vinmark og kjeller. Per i dag produseres det i underkant av 60.000 flasker årlig, men potensialet ligger på rundt 80.000 i fremtiden. 

Innhøstingen skjer første eller andre uken i oktober hvert år og alle druer høstes for hånd. Carobbio bruker kun egne druer i produksjonen og selv om sangiovese og cabernet sauvignon sitter i hovedsetet så eksperimenteres det med en halv hektar med pinot bianco som Dario håper å kunne vinifisere om 2-3 år. 

Rett nord for Panzano ligger en ås som beskytter mot de kjølige vindene fra Apenninene, samtidig beskytter flere fjell i øst mot både vind og fuktig luft fra elven Arno. Vinmarkene er sydvendte og med beliggenhet på mellom 350 og 400 høydemeter nyter disse godt av lange og solrike dager, noe som igjen er perfekt for dyrking av sangiovese og cabernet sauvignon, som begge er soltilbedende druer. 

Jordsmonnet karakteriseres av leire i dybden, mens det midterste laget består av fruktbar jord med ulike slag av sand- og siltstein. Typisk for Toscana og Chianti-området er alberese og galestro, to typer jordsmonn bestående av henholdsvis: mergel kalkstein med høy konsentrasjon av kalsium-karbonat og steinete skifer leirjord. Det er rikelig med begge sorter hos Carobbio og disse gir optimal drenering slik at vinplantenes røtter strekker seg dypt ned i jorden for å hente vannreserver og næringsstoffer. 

Det fokuseres på Chianti Classico DOCG (DOCG er den høyeste kvalitetskategorien innen italiensk vin) hos Tenuta Carobbio, både den vanlige varianten og Riserva-utgaven, som har lagret lenger før salg. Men også ulike viner innenfor kategorien IGT produseres, her står vinmakeren friere til å eksperimentere og bruke ulike druesorter, lage rosévin, lagring ved hjelp av forskjellige fattyper og lignende. Og selvsagt lages det også olivenolje, denne på oliventypene leccino, frantoio og moraiolo. 


— Se alle produkter