Ackerman Laurance

Jean Ackermann grunnla dette velrenommerte vinhuset så tidlig som i 1811, og ble med dette den første produsenten av musserende viner i Loiredalen. Ackermans renommé som spesialist innen produksjon av hvite og musserende viner vokste med tiden, og vinhuset gjør seg i dag bemerket med en rekke flotte musserende viner til en svært hyggelig pris. Ackermann Laurance utgjør i dag en viktig del av Loiredalens viktigste eksportbedrift for vin, nemlig Rémy Pannier. Denne gruppen har som målsetning å bringe Loiredalens viner ut i verden ved å fokusere på områdets store potensial og fornuftige priser.

Et av Frankrikes nordligste vindistrikt er den langstrakte Loiredalen. Herfra kommer blant annet friske og fruktige roséviner laget på cabernet franc. 

En ung, belgisk herremann reiste i 1810 fra sin hjemby, Antwerpen, til Champagne for å lære om musserende vin. Året etter kom kunnskapen til god nytte da han dro videre til Samur i Loiredalen hvor han kjøpte 7 km med underjordiske vinkjellere som mange århundrer tidligere ble hugget ut av gallo-romerne, og grunnla vinhuset Ackerman. Disse kalksteinskjellerne egnet seg ypperlig for lagring av musserende viner, og Jean Ackerman ble den første til å lage bobler ved hjelp av tradisjonell metode i Loire. I nesten 40 år var Jean mer eller mindre alene om beinet, og på 1840-tallet var han en av pådriverne for jernbanelinjer til Paris. Dette skulle i fremtiden lede til eksport, ikke bare til andre europeiske vinland, men til resten av verden. 

I 1956 slo Ackerman Laurance, (sistnevnte navn kom til allerede i da Jean i 1829 giftet seg med datteren til en rik bankmann i distriktet), seg sammen med Rémy Pannier-gruppen og hadde som mål å bli den ledende produsenten av musserende Loireviner. Ackerman er et privat selskap eid av aksjonærer. 

Produksjonen ligger på om lag 350.000 hektoliter vin per år. Og selv om vinene vi har i Norge er roséviner er dette kun en liten andel av hva som produseres. Det er stort fokus på ”Fine bulles”, musserende, eller direkte oversatt: delikate bobler. Listen over de ulike typene musserende som produseres er lang og variert. Her finnes alt fra knusktørt, via halvtørre, til søte bobler. 

I dag eier de 366 hektar med vinmark og har i tillegg partnerskap med 450 druedyrkere. Ackermans mange vinmakere følger opp partnernes vinmarker og sørger for støtte og veiledning gjennom vekstsesongen. Det sendes ut ukentlige nyhetsbrev til samtlige partnerne. Her informeres det om værprognosene, oppdatert informasjon om sykdommer som forekommer i vinmarkene og skadedyr som herjer i området, samt all ny lovgiving dyrkerne må forholde seg til. Det implementeres også tiltak for å redusere energibruk, kontroll av vannforbruk, bedre håndtering av avfall og utslipp, samt fornuftige alternativer til sprøytemidler. 

Siden det produseres vin i alle de fire underområdene i Loiredalen er det store variasjoner i jordsmonn og klima. Loireelven sammen med sine mange bielver har medbrakt mange avleiringer av ulike slag. I Nantes-området som ligger helt i vest mot Atlanterhavet er klimaet maritimt og jordsmonnet er satt sammen av skifer, gneiss og sedimentere bergarter som er spesielt godt egnet for vitikultur. Anjou og Samur nyter godt av et mildt og relativt fuktig klima med maritim innflytelse. Anjou har skifer som gir grunnlag for mange ulike typer vin, og Saumur har sedimentære bergarter dominert av kritt og tuffeau kalkstein som gir gode musserende viner. Touraine har et temperert klima og komplekst jordsmonn bestående av en blanding av kalkstein, grus, sand og leire, som til sammen bringer gode vekstgrunnlag for vinranker, men også blomster og frukttrær. Til slutt, helt øst i dalen ligger Øvre Loire, hvor vi finner kjente byer som Sancerre og Pouilly Fumé. Et semi-kontinentalt klima preger området og vinmarkene er plantet på variert jordsmonn av ”terres blanches” mergel, kalkstein, leire, grusbasert kalkstein og flint-leire. 

Selskapets mål og filosofi gjennom 200 år fokuserer på en bærekraftig utvikling basert på den rette balansen mellom å opprettholde de sosiale så vel som de økonomiske og miljømessige sider ved produksjonen. Dette innebærer respekt for terroir, å fastholde de menneskelige verdiene, samt en bærekraftig økonomisk tilnærming.