Antoine Moueix et Fils

Château Grand Renom er en vakker eiendom i Bordeaux på 40 hectar som eies av Antoine Moueix. Vingården er datert tilbake til 1861 og ligger ved elvebredden til Dordogne. Château Grand Renom, som betyr velkjent, har drevet med jordbruk i generasjoner og eiendommen er omringet av en vakker eikeskog. Vinmarkene er godt eksponert for sol og gir ideele forhold for Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og Sauvignon Blanc som er dyrkes her.

12 eiendommer under ett tak

På begynnelsen av 1900-tallet startet Antoine Moueix et vinfirma som etter hvert skulle utvides til å dekke mer enn 400 hektar vinmark i Bordeaux.

Familien Moueix var en kjent familie i vinbransjen og kom opprinnelig fra sentral-Frankrike, nærmere bestemt Corréze. Saint Emilion var utgangspunktet for Antoine, men etter hvert som flere eiendommer ble kjøpt opp på østsiden inkludert Pomerol, lå det i kortene at også vestsiden måtte utforskes. I 1902 ble firmaet det første til å etablere en vinhandlervirksomhet i Libourne som kun handlet med Grands Crus.

I dag råder selskapet Antoine Moueix Proprietes over hele 12 eiendommer fordelt på øst- og vestside i Bordeaux. Vinhandlerbiten er skilt ut av selskapet slik at all fokus og energi går til chateauene.

Alle eiendommene under Moueix drives forholdsvis selvstendig, men med vinmaker Philippe Marchal som hovedansvarlig i vinveien, og direktør Thibaut de la Haye. Gjennom en årrekke har Moueix hatt et samarbeid gående med ”den flyvende vinmakeren” Stéphane Derenoncourt, som er kjent for å jobbe som konsulent for en lang rekke store vinhus. Han er også kjent for å jobbe mer med druene i vinmarken enn i selve vineriet.

Å gå inn på hver enkelt eiendom blir litt voldsomt, men for å ta to ytterkanter så holder Château Grand Renom til helt øst i Bordeaux og Château Patache d’Aux til i nordvest, på tuppen av Medoc.

Rett etter den franske revolusjonen ble det etablert en liten landsby ved Château Grand Renom. Denne var full av håndverkere som foredlet sine produkter og dyrket ulike avlinger. På begynnelsen av 1800-tallet ble næringen mer konsentrert rundt druer og Château Grand Renom satset fullt på vinproduksjon. Eiendommen på 54 hektar er godt plassert på forlengelsen av Saint Emilions kalksteinsplatå med noe leire og kalkstein i toppjorden. Vinmarkene ligger i nordvestvendte skråninger ved bredden av elven Dordogne. Som mange steder på østsiden er hovedandelen av druer viet merlot, med en liten del cabernet franc. Druestokkene har cirka 20 år på baken. Det produseres fem viner hvorav rosévinen er laget på kun cabernet franc og de røde, henholdsvis AOC Bordeaux og AOC Bordeaux Supérieur har samme ratio røde druer 80% merlot og resten cabernet franc. Begge de to hvitvinene er laget på sauvignon blanc som eneste drue, men der den ene er frisk, lett og syrlig, har den andre et fyldigere preg både på grunn av senere plukkede druer og fatlagring.

Også Patache d’Aux har en lang og interessant historie. De første eierne av godset i 1632 var etterkommere etter grevene av Armagnac, de var knektene av Aux. I år IV av revolusjonen ble de av myndighetene fratatt eiendommen som ble omgjort til en skysstasjon. Vognene som ble brukt til skyss på den tiden ble kalt ”Patache”. Navnet har blitt hengene ved eiendommen, likeledes bildet av en vogn trukket av hester på etiketten. De 70 hektarene med vinmark har nær beliggenhet både til Atlanterhavet og til Gironde-elven og et lag med leire dekker segmentert kalksteinsgrunn. Her er fokusen på røde druer og blenden i Patache d’Aux er 60% cabernet sauvignon, 30% merlot, 7% cabernet franc og 3% petit verdot. Vinstokkene er rundt 40 år gamle og gir god konsentrasjon til druene. Altså en klassisk vestside Bordeaux, som i tillegg hører inn under Cru Bourgeois klassifiseringen.

Når det kommer til vinifikasjonen av druene er det først nylig at Derenoncourt kom på banen hos Patache d’Aux. Stéphanes filosofi er å lage de vinene han selv synes er best. Han er ikke ute etter høye poengscores fra vinanmeldere. Tradisjonen tro brukes en del fat under vinifikasjonen. Han elsker kalkstein og begge eiendommer har andeler av dette i jordsmonnet. Balanse og eleganse er viktig, og det er ute i vinmarken, når druene smakes, at tanken rundt vinens stil blir til.