Carobbio Srl

Carobbio lager klassiske, stramme og elegante viner fra sine flotte vinmarker i Panzano, sentralt i Chianti Classico-området.

Tenuta Carobbio

Fra industriell tekstilproduksjon til småskala vinproduksjon. Carlo Novarese startet sin karriere i vinbransjen i en alder av 60 år.

Selv om han hadde stor suksess i utlandet med tekstilbedriften sin, klarte han aldri å glemme lydene av traktorer ved soloppgang, mennene i vinmarkene som beskar de tørre kvistene og forventingene under innhøstingen. Motivert av intens kreativitet og en brennende ambisjon var hans ønske å vende tilbake til sine røtter og begynne et liv nære ”jorden”. Røttene lå egentlig i Monferrato i Piemonte, men det var i hjertet av Toscana, nærmere bestemt Chianti Classico, at Carlo fant det han lette etter. 

Mellom Firenze og Siena ligger Panzano i det som er kjent som ”Conca d’Oro”, den gylne dalen”.  Her har Tenuta Carobbio 50 hektar land, 15 av disse er viet vinstokker, de har en liten andel avsatt til olivenproduksjon, noe dyrkbar mark og resten er skog.  

Dario Faccin studerte ønologi og agronomi ved universitetet i Milano, og etter 15 år hos kjente vinprodusenter endte han opp i Toscana hos Tenuta Carobbio. Siden 2011 har han styrt eiendommen og tatt hånd om både vinmark og kjeller. Per i dag produseres det i underkant av 60.000 flasker årlig, men potensialet ligger på rundt 80.000 i fremtiden. 

Innhøstingen skjer første eller andre uken i oktober hvert år og alle druer høstes for hånd. Carobbio bruker kun egne druer i produksjonen og selv om sangiovese og cabernet sauvignon sitter i hovedsetet så eksperimenteres det med en halv hektar med pinot bianco som Dario håper å kunne vinifisere om 2-3 år. 

Rett nord for Panzano ligger en ås som beskytter mot de kjølige vindene fra Apenninene, samtidig beskytter flere fjell i øst mot både vind og fuktig luft fra elven Arno. Vinmarkene er sydvendte og med beliggenhet på mellom 350 og 400 høydemeter nyter disse godt av lange og solrike dager, noe som igjen er perfekt for dyrking av sangiovese og cabernet sauvignon, som begge er soltilbedende druer. 

Jordsmonnet karakteriseres av leire i dybden, mens det midterste laget består av fruktbar jord med ulike slag av sand- og siltstein. Typisk for Toscana og Chianti-området er alberese og galestro, to typer jordsmonn bestående av henholdsvis: mergel kalkstein med høy konsentrasjon av kalsium-karbonat og steinete skifer leirjord. Det er rikelig med begge sorter hos Carobbio og disse gir optimal drenering slik at vinplantenes røtter strekker seg dypt ned i jorden for å hente vannreserver og næringsstoffer. 

Det fokuseres på Chianti Classico DOCG (DOCG er den høyeste kvalitetskategorien innen italiensk vin) hos Tenuta Carobbio, både den vanlige varianten og Riserva-utgaven, som har lagret lenger før salg. Men også ulike viner innenfor kategorien IGT produseres, her står vinmakeren friere til å eksperimentere og bruke ulike druesorter, lage rosévin, lagring ved hjelp av forskjellige fattyper og lignende. Og selvsagt lages det også olivenolje, denne på oliventypene leccino, frantoio og moraiolo.