Ch. Gassier

Cuvée 946 er topp-vinen til Château Gassier. Navnet på vinen kommer fra det høye fjellet Sainte Victoire som ligger rett ved eiendommen og som er 946 meter høyt. Dette høye fjellet skaper et ideelt klima for å produsere friske rosèviner i et ellers så tørt og varmt området. Dette er en elegant og typeriktig rosèvin fra Provence og denne vinen viser virkelig potentielle dette området har til å produsere viner av høy kvalitet.

En duft av lavendel

Et besøk hos vinprodusenten Gassier i hjertet av Provence vil bergta enhver person med smak for natur og rosévin.

Ved foten av Sainte-Victoire fjellet ligger Château Gassier omkranset av 40 hektar vinmarker og lavendelbusker. Familien Gassier har tilhørt den provençalske adelen siden 1400-tallet og de siste fem generasjonene har produsert vin i området. Først i 1982 kjøpte de eiendommen i hjertet av Arc-dalen. Georges Gassier er ansvarlig for vinmarkene, godt hjulpet av sin far og Olivier Souvelain, eiendommens direktør.

Saint-Victoire er klassifisert som en av fire cru i Provence. En cru er et avgrenset område hvor vinene som lages holder ekstra høy kvalitet på grunn av omgivelsene druene dyrkes i. Plasseringen av vinmarkene er ideell på 330 til 350 meter over havet, med beskyttende fjell på tre kanter, varme Middelhavstemperaturer på dagtid og kjølige netter. De sistnevnte sørger for friskhet og syre i vinene. Mistralvinden feier gjennom dalen og tørker opp all fukt som måtte befinne seg mellom vinrankene. Slik unngås ulike fuktrelaterte sykdommer og uten for mye vann må plantene jobbe hardere for å ta til seg nok næring. Slik når røttene enda dypere ned i jorden og plantematerialets kvalitet øker.

I 2010 ble de første skrittene tatt i konverteringen fra konvensjonell til økologisk dyrking, og fra og med 2016-årgangen er eiendommen sertifisert økologisk. Denne tilnærmingen til vinmarkene gir naturlig nok sunnere jordsmonn og hos Gassier deles disse inn etter beliggenhet. I vest finner vi siltholdig sand som er ypperlig for syrah. I sør er jordsmonnet tørt, grunt og steinete og her trives soltilbederen grenache sammen med den hvite vermentino (også kjent som rolle i Provence). Også i nord er forholdene gode for grenache med leire og kalkstein som dekker et sandsteinsplatå. Østsiden, ved foten av skråningene, har dyp steinet jord som er perfekt for cinsault. Samtidig med oppstart av konvertering ble det gravd 17 hull spredt rundt på eiendommen. Dette for å kartlegge de ulike jordsmonnene for dermed å sikre at rett drue ble plantet i rett jordsmonn.

Også selve vineriet er bygget etter strenge miljøhensynsmessige krav. Spesialisolasjon av gulv og vinduer i henhold til franske miljøreglement samt energibesparende belysning er det tatt hensyn til.

Innhøstningen hos Gassier finner alltid sted mellom klokken fire om natten og soloppgang, dette er den kjøligste tiden på døgnet og de lave temperaturene hjelper til med å holde på druenes friskhet. Druene avstilkes og presses så raskt som mulig for deretter å masserere med skallet i en kort periode til ønsket farge oppnås. Det nyeste teknologiske utstyret hjelper til med å holde oksygen unna prosessen slik at både aroma og fruktighet bevares.

Fire viner produseres hos Château Gassier, tre rosé- og en hvitvin. Rosé er naturlig nok spesialiteten og vinene er kjent for delikat fruktighet med toner av røde bær, friske urter og sitrus. Toppvinen 946 er navngitt etter de 946 meterne over havet monumentet Croix de Provence er plassert på, den høyeste toppen på fjellets vestside. Vinen lages ved hjelp av tre baseviner, alle gjæret på ulikt vis. For å gi vinen fylde brukes en base som etter endt gjæring lagres på bunnfallet ved lav temperatur og deretter blir filtrert. Kompleksitet oppnår vinen gjennom basen som har gjæret på 500 liters nye østerrikske fat. Den siste basen, som gir aroma, har gjæret på mellom 14 og 16 grader i sementtank. Kontakten med fat gir vinen kompleksitet og gjør den egnet for lagring selv etter tapping, noe som ikke er så vanlig for rosévin. Eleganse og terroir er synonymt med 946 og druene som brukes er like deler grenache og syrah (45% av hver) og resten rolle.

Provence er kjent for vakker natur, men hos Gassier har man gått skrittet lenger enn bare å skryte av den omkringliggende naturen. I 2005 ble området klassifisert som ”Grand Site de France” som innebærer at det har et urørt og eksepsjonelt biologisk mangfold. Produsenten søker hele tiden å ivareta dette på best mulig vis. De har laget en tre kilometer lang vin-sti med tolv didaktiske skilter og bilder som forklarer det spesielle økosystemet rundt Sainte-Victorie fjellet. Prosjektet ble satt i stand for å belyse viktigheten av å bevare det unike terroiret i området.