Champagne Mailly

Siden 1929 har det vært produsert praktfull og elegant Champagne med utgangspunkt i dette unike jordsmonnet med klassifikasjonen grand Cru! Vinmarkene ligger i Mailly Champagne, en av de 17 grand Cru områdene i Champagne. Eiendommen er kun beplantet med de to noble druetypene Pinot Noir (75%) og Chardonnay (25%) og Mailly selger kun det som de selv produserer. Med respekt for kunsten å blande kombinerer kjellermesteren de to druetypene fra ulike parseller fra mer enn 10 år med ”reserve viner”. Alle vinene er lagret i Maillys egne kalkstenskjellere 20 meter under bakken. Totalt produserer Champagne Mailly 10 ulike Grand Cru champagner i fire serier, the Classic, the Specials, the Artistic and the Prestige.

Champagne Mailly Grand Cru

Historien strekker seg tilbake til 1929 da 25 familier gikk sammen om å etablere Champagnehuset Mailly Grand Cru.

Det var rett etter første verdenskrig og depresjonen var i full blomst. De 25 dyrkerne innså at sammen ville de stå sterkere om salget av vinene sine og alliansen består den dag i dag. Etterkommerne av de opprinnelige familiene har i dag blitt utvidet til å telle 80 dyrkere som alle leverer druene sine til Champagnehuset Mailly. 

I 1920 ble landsbyen innlemmet i Champagne-klassifikasjonen og fikk, sammen med en rekke andre landsbyer, tildelt statusen Grand Cru. Mailly utmerker seg ved å være unik i retten til å bruke landsbynavnet på vinene sine, selv om andre champagnehus også eier vinmarker i kommunen, har disse likevel ikke lov til å bruke navnet på etikettene. 

Mailly-produsentene dekker 72 hektar vinmark i hjertet av Montagne de Reims-området. 480 plotter med 75% pinot noir og 25% chardonnay. Vinmarkene vender i alle himmelretninger, men flesteparten er nordvendte. Jordsmonnet i Champagne er en del av en kalk-åre som begynner ute i Atlanterhavet og dukker opp ulike steder i Europa, blant annet i syd-England, Champagne og Chablis. I tillegg til det kalkholdige jordsmonnet lå Champagne for mange millioner år siden under vann i det såkalte Pariser-bassenget. Dyrelivet her har satt sine spor i form av fossiler som man ofte finner i vinmarkene. Rester av disse urgamle sjødyrene består hovedsakelig av to arter: exogyra virgula, en type østers, og belemnitter, en gruppe ti-armede blekkspruter. 

Champagne er som kjent Frankrikes nordligste vindistrikt og selv om klimaet stadig blir varmere er det foreløpig ingen fare i Champagne. Gjennomsnittstemperaturen i løpet av et år ligger på snaue 10 grader. Og dette er samme temperatur som vi finner i kalksteinskjellerne som området er kjent for. Utfordringene produsentene har i forhold til vær er frost og hagl. Begge deler kan på kort tid gjøre store skader i vinmarkene. 

Filosofien hos Mailly kan vi definere med tre ord: terroiret, historien, stilen: 

Terroiret er helt spesielt da vinmarkene ligger rett over den 200 meter dype kalk-åren som går gjennom Champagne. I tillegg er halvpartene av vinmarkene plantet på nordvest-vendte skråninger som sørger for at druene beholder syre og friskhet under modningsperioden. 

Historien, i den grad at den er unik, med dette kooperativet bestående av 25 familier som gikk sammen om å lage en merkevare som er like aktuell i dag som den var i 1929. I løpet av 36 vintre gravde disse familiene ut 1 kilometer med underjordiske kjellere hvor vinene i dag lagres. 

Og til slutt stilen vinene er laget i. Alle vinmarker dyrkes under strengt oppsyn og fokuset på bærekraftig landbruk er stort. 36 plott er skilt ut med egne vinmarksnavn og vinifiseres separat fra de andre vinene for å bevare den eksepsjonelle kvaliteten som terroiret i disse plottene gir vinene. Reservevinene som blandes inn i ”non vintage”-vinene er viktige og få andre produsenter benytter opp til ti årganger med reservevin. Vinene lagres langt lengre enn minimumskravene tilsier og topp cuvéene ligger 10 år på bunnfallet. Huset har også lagt til side en god andel magnum flasker fra ”Magnum Collection” fra topp årganger som de selger modne. Per i dag er ’97, ’98, og ’99 tilgjengelige. Vinmakeren, Sébastien Moncuit, har vært hos Mailly siden 2013 og før det jobbet han som konsulent for ulike dyrkere. 

Midt blant alle vinmarkene ligger champagnehuset med sine 7 nivåer bygd delvis over og delvis under bakken. En kilometer med kalk-kjellere huser alle vinene som modner over mange år. Et besøk hos produsenten med smaking av de ulike cuvéene er fullt mulig, de tar i mot publikum hverdager og lørdager hele året. 

Med tilgang til druer fra så mange dyrkere er det naturlig at Mailly har mulighet til å produsere et vell av ulike champagner. Alt fra knusktørre, via blanc de blancs og noirs, rosé og vintage, til søte dessertchampagner. Rett og slett noe for enhver gane og enhver anledning.