Familia Zuccardi
En ingeniør fra nord-Argentina ville vise at et vanningssystem basert på sementrør som ble brukt i California også kunne fungere i det karrige ørkenlandskapet i Mendoza. Året var 1950, mannen bak idéen var Alberto Zuccardi.
Alberto var 30 år og hadde ingen bakgrunn eller erfaring fra vinbransjen, men for å bevise hvor effektivt systemet hans var, plantet han i 1963 en vinmark i Maipúdistriktet i Mendoza. Noen år senere fulgte et vineri hvor han laget bulkvin av druene han hadde dyrket. Det ble etter hvert klart at det var vin som skulle bli familiens levevei.
Hittil hadde vinen blitt solgt i bulk, men tidlig på 80-tallet var det dårlige tider for argentinsk vinproduksjon og enorme områder med vinmark ble rykket opp. Plutselig var det ingen å selge vinen til, så Alberto startet likeså godt å tappe vinen sin selv.
Albertos sønn, José Alberto, fulgte i sin fars fotspor i 1976 og hadde arvet farens besluttsomhet og tanker om innovasjon. Etter et besøk på den internasjonale vinmessen, VinExpo, i Bordeaux i 1991, laget han avtaler om å eksportere vin til Europa. Dette var forholdsvis uvanlig i Argentina på den tiden. Landet var en av verdens største vinprodusenter, men så å si all vin ble konsumert lokalt og eksport var ikke et fokus.
I dag eksporteres mer enn halvparten av Zuccardis vinproduksjon til land over hele verden.
Santa Julia-vinene, oppkalt etter José Albertos eneste datter, har blitt et varemerke både i Argentina og i utlandet. Vineriet ble startet opp på begynnelsen av 90-tallet med viner laget på klassiske druer som malbec, chardonnay og cabernet sauvignon, men også nye viner på tempranillo, viognier og pinot grigio er kommet til i årenes løp, alt innen for Mendozas grenser.
En ny æra begynte med José Albertos eldste sønn, Sebastian. Allerede fra barnsben av var det tydelig at vin lå hans hjerte nær og etter en utdannelse innen landbruk reiste han til Burgund, Champagne, Italia og California og var med på innhøstningene. Da han kom hjem til Argentina, startet han et prosjekt med musserende viner. Dette vekket nysgjerrigheten på utradisjonelle druesorter, noe som skulle bli en stor del av både Sebastian og Zuccardis fremtid.
I 2002 entret han vinscenen hos Zuccardi og startet med å utvide produksjonen fra Maipú og Santa Rosa i Mendoza til Uco Valley. Dette var et lite utviklet område, men Sebastian så potensialet, og i løpet av få år med innkjøp av druer ble det bestemt at familien skulle kjøpe egne marker. La Consulta, Altamira og Vista Flores, alle subregioner innen Uco Valley, ble de nye prosjektene. Vinene herfra har hatt stor suksess både i Argentina og internasjonalt.
Sebastian er en visjonær som resten av familien og han har innsett viktigheten av å granske jordsmonnet nøye for å kartlegge hvilke druer som trives best hvor, samt hva slags behandling og oppfølging vinstokkene får i vinmarken. Dette har utviklet seg til et forskningsprogram hvor hver millimeter av vinmarkene Zuccardi eier blir saumfart.
Også druesortene legges det mye vekt på. Malbec er selvsagt en stor del av beplantingen på de i underkant av 1000 hektarene, men også druer som bonarda, cabernet sauvignon, tempranillo, syrah, torrontés, chardonnay og viognier lages det vin på. Hele tiden er Sebastian på leting etter nye druer. Et eksempel er at av caladoc, en krysning av grenache og malbec, og ancellotta lages de eksperimentelle viner. Til og med de italienske druene nero d’avola og negroamaro skal det gjøres forsøk med.
I dag har familien Zuccardi et stort antall ulike viner og stiler, noen med endrueviner og terroir som fokus, andre som blandingsviner, i tillegg til ulike viner for de forskjellige kundesegmentene og til ulike anledningene. Det skal godt la seg gjøre å ikke finne en passende vin fra Zuccardi, de har noe for enhver smak.
Filosofien til familien er ”egenart”, man skal kunne smake hvor hver eneste drue og vin kommer fra. Det er ikke for ingenting at Sebastian har fått klengenavnet ”terroiristen”.
I tillegg har han blitt utnevnt til ”winemaker of the year” av flere prestisjetunge magasiner. ”The Drinks Business International” nevnte Sebastian som den eneste argentinske vinmakeren under 40 som det var verdt å følge med på i fremtiden.
At familien Zuccardi, med José Alberto ved roret og Sebastian ved årene, gjør noe rett er tydelig. Men ingenting av dette hadde de klart alene; et sterkt team av dyktige, og ikke minst dedikerte og entusiastiske, ønologer og landbruksingeniører bygger opp om produsenten. Og også søsknene til Sebastian, Julia og Miguel, spiller en stor rolle i familiebedriften ved å henholdsvis være ansvarlig for markedsføringen av vinene og Zuccardis olivenolje. Vinene oppnår høye poengscoringer over hele verden og i 2016 stod deres flotte nye vineri klart i Altamira. Her vinifiseres det på stål, sement og i egg; og bruk av nye fat er det lite av. Den nye vinstilen både hos Zuccardi og i Argentina generelt viser at fremtiden er lettere, friskere, fruktigere og mer terroirdrevne viner.