Kanonkop Wine Est.
Kanonkop Estate befinner seg i skråningene ved Simonsberg Mountain i regionen Stellenbosch. Dette området er kjent som Sør-Afrikas “red wine bowl” og det er her de aller beste vinene kommer fra.
En kanon ble avfyrt på en bakketopp nær eiendommen hver gang et skip var på vei inn i Table Bay-bukten på 1600-tallet. Slik kom navnet Kanonkop til.
Statsråden JW Sauer kjøpte i sin tid eiendommen som ligger i nedre del av skråningene til Simonsberg-fjellet i Stellenbosch. 4 generasjoner senere er Kanonkop fremdeles familieeid og drives av brødrene Johann og Paul Krige. Johann reiser i dag verden rundt og markedsfører eiendommen, mens Paul tar seg av den praktiske delen hjemme i Stellenbosch. Av de 120 hektarene med land er 100 viet druer.
Abrie Beeslaar er en av Sør-Afrikas mest anerkjente vinmakere og har blitt tildelt den ærefulle tittelen Winemaker of the Year to ganger av The International Wine and Spirit Competition. Han er den eneste så langt i landet som har oppnådd dette. Sammen med mer enn 50 andre arbeidere bor Abrie på eiendommen med familien sin. Kanonkop er et eget lite samfunn med moderne boliger, barnehage og sportsfasiliteter. De ansatte er mer enn som så, de ER eiendommen, mener Johann og Paul.
De siste 20 årene har sør-afrikansk vinproduksjon gjort enorme fremskritt. Kvaliteten på vin, spesielt fra Stellenboschområdet, har økt i takt med tiden og hos Kanonkop har dette resultert i viner som oppnår både priser og internasjonal anerkjennelse på lik linje med vin fra vinland med mye lengre tradisjoner.
Abrie lever og ånder for den lokale pinotage-druen og sammen med cabernet sauvignon utgjør de to hovedandelen av sorter som er plantet. En liten del merlot, cabernet franc og petit verdot dyrkes også, og brukes i toppvinen Kanonkop Paul Sauer, oppkalt etter Johann og Paul sin bestefar. Estatevinene Pinotage, Cabernet Sauvignon, Black Label Pinotage samt tidligere nevnte Paul Sauer, lages alle av egne druer, mens Kadette-serien som har sett stor suksess her i Norge, produseres av egne og innkjøpte druer.
Kanonkop lager mer eller mindre kun rødvin med et unntak av en rosévin i Kadette-serien. Stilen av vinmaking er tradisjonell med gjæring i store, grunne, betongtanker som sikrer optimal skallkontakt og høyt uttrekk av farge og aroma. Fatene som brukes til modning av vinene består kun av fransk eik fra Neversskogene. Unntaksvis brukes noen få andre fat i eksperimentelt øyemed.
Årsakene til at vinene fra Kanonkop holder høy standard er mange. Klimatisk sett ligger eiendommen i perfekt avstand til intet mindre enn to hav. Disse gir fra hver sin kant kjølige luftstrømmer som hjelper til å kjøle ned vinmarkene som ellers ville vært for varme for druedyrking.
En annen viktig faktor er jordsmonnet som innehar store andeler rød, nedbrutt granitt sammen med en del alluviale rester som har et relativt høyt leireinnhold. Dette gir god drenering som er veldig viktig for vinmarker beliggende i skråninger. En liten del av vinmarkene, ca. 7%, er plantet i en type jordsmonn som holder fukten veldig godt om vinteren, men tørker helt ut om sommeren; her er vanning nødvendig.
Mesteparten av pinotage vinstokkene dyrkes som bushvines og er mer enn 60 år gamle. Det er også essensielt med optimal modenhet i druene som sammen med plantenes alder gir flott konsentrasjon og fylde i vinene. Generelt sett er høy alder på vinstokkene alltid ønskelig da utbytte reduseres noe, men man blir belønnet med økt kvalitet på selve druematerialet.
Vinhusets filosofi består i å produsere uforglemmelige rødviner, noe de så langt har blitt rikt belønnet for, både ved hjelp av teknologi og den menneskelige faktor, samtidig som de driver en bærekraftig estate. Her blir alle ansatte oppfordret til å delta i prosjekter som dras i gang for å utvikle eiendommen til fordel for de som bor og arbeider her og deres familier. Tiltak iverksettes der ledelsen ønsker at beslutninger tas allerede fra bunnen og oppover i systemet, slik at det på alle plan kan utvikles.