La Rioja Alta

Fem familier fra Rioja og Baskerland, en kvinnelig president og en fransk vinmaker. Grunnlaget for La Rioja Alta og deres aller første Reserva var lagt, året var 1890.

Doña Saturnina García Cid y Gárate var La Rioja Altas første president og sammen med Monsieur Vigier, en fransk vinprodusent, startet de det som skulle bli en av Spanias mest anerkjente vinhus med klassiske Rioja-viner som sitt varemerke.

Den første vinen som ble produsert var en Reserva fra 1890. Dette ble forgjengeren til dagens Gran Reserva 890. I 1904 ønsket ev av de fem grunnleggerne, Don Alfredo Ardanza, å fusjonere sitt eget vinhus, Ardanza, inn i La Rioja Alta, og for å feire sammenslåingen ble Gran Reserva-vinen 904 laget. Denne, sammen med 890, er i dag to av La Rioja Altas hjørnesteiner.

I 1942 fikk vinene fra huset Ardanza enda en oppsving. Merkenavnet Viña Ardanza ble etablert og har gitt La Rioja Alta enda en stein å bygge sitt imperium på. Flere nye har siden kommet til. I 1974 så Viña Arana dagens lys, og i 1978 fulgte Viña Alberdi etter med både Crianza og Reserva.

Etter mer enn et århundre på samme sted så vinhuset nødvendigheten av å fornye fasilitetene sine. Det nye vineriet stod klart i 1996 i kommunen Labastida i Rioja Alavesa, utstyrt med det nyeste innen moderne teknologi for å heve kvaliteten på vinene.  

Med over 400 hektar vinmarker i noen av Riojas aller beste områder er grunnlaget for god vin lagt. Men det skal mer til enn rett jordsmonn for å lage god vin. Druesortene tempranillo, graciano, garnacha og mazuelo er alle omhyggelig plantet i de jordsmonn de trives best. Som typisk ellers i Rioja, er det hovedvekt på tempranillo-druen. Vinmarkene er fordelt over mange områder, blant annet: Briñas, Labastida, Villalba, Fuenmayor y Cenciero og Tudelilla. Vinmarkene ligger på ulike høyder over havet og med vinstokker som strekker seg fra unge til godt over 60 år. Forskjellige temperatursoner og jordsmonn er med på å lage unike viner med terroirpreg.

I løpet av årene har Rioja-regionen gradvis nærmet seg de moderne konsumentene. Her søkes det å lage raffinerte viner med mindre eik, mer frukt og et balansert smaksbilde. Høy alkohol, voldsomme fat-toner, samt overekstraherte og rustikke viner hører fortiden til. Dette gjelder også La Rioja Alta som litt etter litt våger å følge en noe mer moderne retningen med sine viner. Uten å svikte sin filosofi om å lage klassiske Rioja-viner har vinhuset anpasset seg dagens konsumenter med friskere viner med stort lagringspotensiale, hvor også tekstur og eleganse har sin plass, slik det alltid har hatt.

La Rioja Alta sin filosofi, i dag som før, går ut på en innovativ tilnærming til balansert bruk av nyeste tilgjengelige teknologi uten å miste typisiteten i vinene. Det jobbes med kontroll i vinmarkene, likeledes i kjelleren og også under lagring. Dagens teknologi er med på å hjelpe vinmakerne å holde på den klassiske La Rioja-stilen, samt å øke kvalitetsnivået på druematerialet og det ferdige produktet.

 

Med den rasende farten teknologi og informasjon har i dag er konsumentene godt opplyste noe som gjør arbeidet med vinene enda mer spennende og utfordrende, da det ikke finnes snarveier for å lage god vin. Også nyvinninger implementert i andre bransjer dras det nytte av i vinindustrien med stort hell. Moderne sorteringsbord for å fjerne umodne bær, satellitt-overvåkning av vinmarkene og nye systemer for å kontrollere oksygentilførsel under lagring er noen av de nye metodene som er tatt i bruk. Alle disse faktorene er med på å produsere viner som dagens konsumenter både gjenkjenner som typiske La Rioja Alta-viner, men da i en vinstil anpasset dagen i dag. ”The pursuit of excellence” (søken etter det aller beste) er La Rioja Altas motto, og med den tilnærmingen går de inn i fremtiden.