Lorenzon Enzo & Co, Az. Agr.

Lorenzon er en familiedrevet vingård som holder til i Friuli, nordøst i Italia. Cru-vinene i feudi di Romans er familiens stolthet og omfatter 50 hektar som ble kjøpt i 1961, i området Romans d'Isonzo. Vinene i feudi di Romans rangen kjennetegnes av det som familien trekker frem som sine viktigste verdiene i vinproduksjonen: eleganse, enkelthet og ydmyket, hvor respelt for terroir står sentralt. I dag regnes Lorenzon som en av de beste produsentene i området og eier ca 150 hektar i Isonzo området

Allerede på 1950-tallet så Severino Lorenzon potensialet i stykket med land langs elven Isonzo. Det var pur ødemark, og ingen andre ville satset en lire på området.

I Friuli Isonzo DOC hadde Severino og sønnen Enzo en drøm om å plante vinmark som skulle gro i harmoni med naturen. Området bestod av en rik flora og fauna, som sammen med elven og det perfekte klima ville gjøre sitt til å frembringe de beste druene.

Regionen ligger på samme breddegrad som flere andre viktige vindistrikter; sydlige Burgund, Cognac og Oregon. I tillegg har familien Lorenzon fordelen av Middelhavs-mikroklimaet og beliggenhet på det skrånende platået fra Collio- og Carso-fjellene ned mot Adriaterhavet.

Først i 1991 ble drømmen til virkelighet, og da med Enzo og hans to sønner: Davide og Nicola. De kjøpte en vinmark plantet på amerikanske rotstokker, et godt grunnlag for videre fremvekst. Det som startet med 15 hektar har i dag vokst til nærmere 90.

Vineriet har i løpet av årene vært i stadig vekst og utbygging. Etter hvert innså familien at det var nødvendig med en ny fløy. Denne ble i sin helhet utviklet og designet av Enzo og utstyret er av den mest avanserte teknologiske utrustningen i regionen.

Det er stor variasjon i druesortene som brukes og både musserende, rødt og hvitt er representert.  Av de hvite brukes de lokale ribolla gialla, friulano og malvasia istriana. Refosco er den mest lokale røde druen og i tillegg dyrkes mye internasjonale druer som pinot grigio, pinot bianco, chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon og franc, merlot og pinot nero.

De musserende vinene er varierte med blant andre både prosecco, moscato og rosé og går under Lorenzon-navnet, sammen med en hvit traminer og en rød pinot nero.

Hemmeligheten bak I Feudi di Romans’ suksess mener de selv er familien. De står sterkt, og de står sammen som en familiebedrift, selvsagt med hjelp av et dyktig og dedikert team. I tillegg har de stor respekt for terroiret og naturen i Friuli Isonzo og søker å lage elegante viner. Utbyttene er lave, det beskjæres for hånd, innhøstning må skje på rett tidspunkt, enkelt og greit: topp druemateriale må til for å lage gode viner.