Domaine Laroche

Laroche – En suksesshistorie

Gwenäel Laroche, også kjent som den sprudlende Madame Laroche, har snart viet 30 år av sitt liv til de syrefriske hvitvinene fra Chablis. Hun er Domaine Laroche sin ambassadør og er ofte å se på tilstelninger i Norge.

Eventyret startet allerede i 1850 for Domaine Laroche og er sterkt knyttet til områdets historie. Hovedkontoret ligger i ”Obédiencerie of Chablis” som er et gammelt kloster hvor levningene etter helgenen St. Martin ble holdt skjult i et helt tiår i Middelalderen. Munkene lagde vin her og historien lever i veggene i det gamle presserommet som brukes den dag i dag til spesielle anledninger. De gamle kjellerne er fremdeles i bruk for lagring av husets toppviner.

Laroche eier 90 hektar fordelt på de beste områdene i Chablis, både på Grand Cru-åsen samt i Premier Cru vinmarkene. Gregory Viennois er hovedansvarlig for markene og produksjonen av vinene. Hos Laroche er filosofien enkel: gi hver arbeider i vinmarken ansvar for et avgrenset område eller plott. Dette blir vedkommendes egen ”baby”, og da alt arbeidet i vinmarkene foregår for hånd så vil hvert plott ha jevnlig tilsyn av samme person fra gang til gang. Slik får den ansatte et forhold til sitt område og kjenner hver eneste vinstokk ut og inn, og vil igjen sørge for optimal omsorg for hver av disse. Filosofien har vist seg genial og i dag er gjengen i vinmarkene en tett sammensveiset gruppe som har fulgt Laroche i mange år. Til og med andre generasjon er å finne i markene.

Det lages Petit-Chablis og Chablis av innkjøpte druer og et stort antall Premier- og Grand Cru-viner. De to sistnevnte kun fra egne marker. På nest øverste hylle finner vi viner fra følgende vinmarker: Vaudevey, Fourchaumes, Vaillons, Fourneaux, Montmains, Beauroys, Vaucoupins, La Chantrerie, Mont de Milieu og Côte de Léchet. Klatrer vi opp til øverste hylle, lages Grand Cru fra Les Clos, Bourgros og Les Blanchots.

Som en hyllest til helgenen St. Martin, produseres det en generisk Chablis som lages kun på egne druer. Vinen har blitt varemerket til Laroche i Chablis. I 1991 ble det besluttet å lage en spesial cuvée fra Domaine Laroche. La Réserve de l’Obédience ble født. Og her brukes kun det aller beste druematerialet fra Grand Cru Les Blanchots; hvor Laroche er desidert største eier med 4,5 hektar.

Jordsmonnet i Chablis er helt spesielt og består av såkalt kimmeridge kalk, en kalkåre som begynner ute i Atlanterhavet og dukker opp blant annet i Dorset i England og i Chablis før den dukker ned igjen og fortsetter mot Russland. Ispedd denne kalkgrunnen finne vi en mengde fossiler fra den tiden da Chablis lå under vann som en del av Paris-bassenget. Hovedandelen av fossilene består i en type østers, Exogyra Virgula, og Belemnitt som er en mindre åttearmet blekksprut. Det uvanlige jordsmonnet gir Chablisvinene en ekstra tørr, mineralsk karakter som av og til kan minne om salt hav og østers.

Etter en real oppsving for huset Laroche i Chablis i 1985 begynte tankene å vandre til andre deler av Frankrike med potensial for druedyrking. Valget falt på Corsica, men på grunn av uroligheter internt på øya ble den aktuelle eiendommen bombet og det var bare å lete videre. Det skulle vise seg at Languedoc, hvor det på den tiden var lite eksport, hadde stort potensial og ble hjem for enda en gren av Domaine Laroche. Etter noen år med produksjon av chardonnay i høyere liggende områder var suksessen et faktum og eiendommen Mas La Chevalier ble kjøpt i 1995 sammen med de to vinmarkene Roqua Blanca og Peyroli, totalt 40 hektar. Førstnevnte ligger som et amfiteater mot solen og her dyrkes syrah, mourvedre, cabernet sauvignon, grenache og merlot på leirholdig kalkstein og skifer. Peyroli er viet til chardonnay og med varme dager og kjølige netter, sammen med et jordsmonn bestående av leire og kalkstein, oppnås perfekt modning og mineralitet i druene.

Av de to enkeltvinmarkene lages kun estate viner kjent under navnet Mas La Chevalier og vinmarksnavnet. I tillegg lages toppvinen La Croix Chevalière kun i de aller beste årganger av druer fra de beste plottene i Roqua Blanca, med størsteparten syrah og resten grenache. Utover Mas La Chevalier sine egenproduserte viner kjøpes det også inn et stort antall druer til produksjonen av Chardonnay L, en av Norges største salgssuksesser gjennom tidene.

Årsaken til suksessen kan enkelt forklares med at da Laroche etablerte seg i Languedoc var det lite konkurranse, andre produsenter hadde ennå ikke sett potensialet. Etterspørselen etter godt produserte viner til konkurransedyktige priser var høy og Laroche leverte, både flaske og bag-in-box. I dag eier de fleste store aktørene i fransk vinbransje eiendommer i Languedoc og både kvalitet og etterspørsel øker stadig.

Domaine Laroche har igjennom årenes løp alltid vært ute for å finne nye områder for ekspansjon og blant annet hatt eiendommer i Sør-Afrika og Chile, men er nå tilbake med fokus på Frankrike og sine bruk i Chablis og Beziers