Odfjell Vineyards

Fra regnfylte Bergen med shipping som levebrød reiste Dan Odfjell til Chile, hvor han falt for et lite hjørne av solfylte Maipo i Central Valley. Mer enn 25 år senere blomstrer familiens vinselskap med sønnene Laurence og Dan junior i spissen.

Odfjell er for mange synonymt med shipping- og oljebransjen, men stadig flere nordmenn får øynene opp for vinene med samme navn. Dan Odfjell kjøpte i 1982 en fruktplantasje for spottpris. Etter hvert ble det plantet om til vinmarker og første årgang med druer til vinproduksjon ble høstet i 1998.

I dag eier produsenten mer enn 100 hektar plantet vinmark, hvor alt dyrkes og produseres biodynamisk, og gjør Odfjell til en forholdsvis stor aktør på Chiles vinscene.  I tillegg er alle druene som kjøpes inn økologiske, så det er stort fokus på bærekraftig produksjon. Å sertifisere seg som en økologisk/biodynamisk produsent er både kostbart og risikofylt. Skulle man være uheldig å få en dårlig årgang, må man enten risikere å ikke lage vin, alternativt spraye i vinmarkene og miste sertifiseringen. Derfor har Odfjell valgt å fokusere på det som er viktig; nemlig bærekraftig produksjon, kun noen av vinmarkene har offisiell sertifisering.

Vinmarkene til Odfjell er fordelt på tre ulike lokasjoner: Maipo-, Lontué- og Cauquenes-dalførene. Grunnen til at de lager vin på forskjellige steder, er for å få frem typisiteten fra hvert område; de vil vise terroiret i vinene.

Vinmarken i Maipo ligger 405 meter over havet og er sertifisert både økologisk og biodynamisk. Klimaet påvirkes både av de kystnære fjellene og Stillehavet; jordsmonnet er alluvialt med stein og middels til høy fruktbarhet. Lontué-marken ligger bare halvparten så høyt med sine 241 høydemeter. Også her er det sertifisert både øko og bio med nær beliggenhet til elven Claro, hvor jordsmonnet er dypt og veldrenert med medium fruktbarhet. Arbeidet i vinmarkene blir utført med hester og det dyrkes malbec. Cauquenes-dalen ligger på 175 meter over havet og her er det veldig gamle vinstokker med carignan-druen som er i fokus i det leirbaserte jordsmonnet. Uten vanning blir utbyttet naturlig lavt og konsentrasjonen i druene gir komplekse og intense viner.

Det fokuseres på internasjonale druer som cabernet sauvignon, merlot, syrah, cabernet franc, malbec og gamle vinstokker med carignan. I tillegg dyrkes selvsagt carmenere-druen, som opprinnelig kommer fra Frankrike, men som har blitt adoptert som Chiles ”nasjonaldrue”. Sistnevnte har av og til en tendens til å smake vegetalt med litt umodne, grønne toner og veldig mye grønn paprika. Men dersom man er tålmodig og venter med innhøstning til druen er moden, vil man slippe disse aromaene. Odfjell har brukt mange år på å perfeksjonere carmenere-vinene sine og kan i dag vise til viner som er langt fra vegetale og grønne.


Sønnene til Dan Odfjell har hatt stor innflytelse på fremdriften av vingården. Laurence har blant annet designet vineriet som følger tyngdekraftprinsippet; Dan junior bor i London og er således nære det europeiske markedet, hvor han reiser rundt og promoterer vinene. Helt siden dag én har den franske vinmakeren Arnaud Hereu vært en del av teamet. Med utdannelse fra Bordeaux og årevis med vinproduksjon i Sør-Afrika, Ungarn, Argentina og selv afrikanske land, har hans erfaring og kunnskap vært uvurderlig for utviklingen av Odfjell Vinyards sine viner.

Se hele utvalget