Ogier

Ogier, som har historie tilbake til slutten av 1800-tallet, er i det absolutte toppsjiktet av produsenter fra Châteauneuf-du-Papes. Området rundt landsbyen Châteauneuf-du-Papes har vært sommerresidens for pavene siden 1400-tallet, og klostrene var viktige i utviklingen av vinmarkene og vinproduksjonen i området. Ogiers kjeller er den eldste og en av de største i Châteauneuf-du-Papes. Vinmarken er på 25 ha med områdets karakteristiske jordsmonn av kalkstein, sand og rød leire under et lag av rund småstein. Druetypene er de historiske for området. Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvedre for rødvin, og Grenache Blanc, Clairette, Roussanne og Bourboulenc for hvitvin. Innhøstingen skjer for hånd, og avkastningen er på beskjedne 32 hl / ha.

Fra Danmark via Baskerland til Rhône

Det skulle en dansk soldat, på vei hjem fra Charlemagne sin side i Baskerland, til for å navngi vinhuset Ogier i Châteauneuf-du-Pape.

Det var på 800-tallet at menige Ogier var på vei hjem til Danmark, da han stoppet ved Sentralmassivet. Lenger kom han ikke og navnet hans spredte seg i Rhônedalen. Antoine Ogier, en av etterkommerne, startet i 1859 et bøkkerverksted i den lille landsbyen Châteauneuf-du-Pape. Virksomheten skulle etter hvert utvikle seg til et vinhandlerfirma, med oppkjøp av druer fra lokale vinbønder. Druene ble deretter foredlet til vin og så solgt.

Selskapet skiftet hender noen ganger i årenes løp og i 1995 ble den oppkjøpt av den familieeide og drevne Vignobles JeanJean som døpte om eiendommen til Maison Ogier for å ivareta historien og opphavet. Kjelleren som gjennom mer enn 150 år har blitt brukt til lagring av viner ble i sin tid bygget ovenpå en av flere artesiske brønner som befant seg på eiendommen. Brønnen var med på å gi perfekte lagringsforhold for vinene og er fremdeles å se i dag, dog gjennom et tykt glassvindu.

Jean-Pierre Durand er øverstkommanderende hos Maison Ogier og kommer opprinnelig også fra Rhônedalen. Han har imidlertid reist vinverden rundt i flere tiår før han returnerte til Rhône for å dele sine erfaringer. I dag er han en viktig ambassadør for området, både som president hos Ogier, men også via organisasjonen Inter-Rhône som promoterer områdets viner både nasjonalt og internasjonalt.

Og det er mye å promotere. Chateauneuf-du-Pape er spesielt kjent for sine ulike jordsmonn og Ogier har lagt ekstra vekt på disse. Et besøk på eiendommen viser tydelige de ulike terroirene midt i hagen, hvor det er anlagt en mikrovinmark delt i fire. Her dyrkes ulike druer på henholdsvis sand, kalkstein, rullestein og rød sandstein. For å illustrere forskjellen jordsmonnet utgjør på en vin har Ogier laget fire viner på ren grenache, en fra hvert av jordsmonnene. Serien med viner heter ”les quatre terroirs” eller ”de fire jordsmonnene” og kan smakes dersom man besøker vineriet.

I dag er huset mest kjent for vinen Clos de l’Oratoire des Papes fra vinmarken med samme navn. Det hele begynte i 1880 da Edouard Amouroux tok over vinmarken. Den gang var den plantet med syrahdruer og ble navngitt etter det lille kapellet som ligger like ved. Kapellet er viet St. Marc, vinbøndenes skytshelgen og ligger på pilgrimsruten og ser årlig et stort antall besøkende. Siden 1926 årgangen har designet på etiketten aldri blitt endret. Dette var også kriteriet da Maison Ogier kjøpte opp vinmarken fra Amouroux-familien.

I dag produseres det om lag 100.000 flasker vin fra den 25 hektar store Clos de l’Oratoire des Papes vinmarken. Det er sandholdig jordsmonn og fordelingen er cirka 90% rødvin og 10% hvitvin. Proporsjonene her er uvanlige for området da stort sett ingen produsenter lager mer enn maksimalt 5% hvitvin. I Châteauneuf-du-Pape er det som kjent 13 druesorter tillatt i produksjonen, men i denne vinen er det syrah, grenache, mourvèdre og cinsault som brukes i rødvinen. I hvitvinen er det roussanne, grenache blanc, clairette og bourboulenc som gjelder. Vinstokkene nærmer seg 50 år, noe som gir ekstra konsentrerte aromaer og smaker i vinene.

Maison Ogier er, i tillegg til produksjonen av egne viner, også vinhandler. Partnerskap med vinbønder i området går 20 år tilbake i tid og det er strenge krav til kvalitet. Derfor gjennomføres hvert eneste år blindtester av alle viner sammen med partnerne. Å jobbe med Ogier er lønnsomt da de betaler 20% mer enn den fastsatte prisen for druer i Rhônedalen. Slik holdes kvaliteten på et høyt nivå og både vinbonden og vinprodusenten vinner. Med de innkjøpte druene produseres 9 millioner flasker årlig fra ulike underområder både i nord- og sør-Rhône.

Hvert år organiseres det en operafestival, i det 2000 år gamle romerske amfiteateret i Orange, en av nabobyene til Châteauneuf-du-Pape. Maison Ogier er en av hovedpartnerne og har til ære for festivalen laget en spesialvin ”Cuvée Les Chorégies”. Denne produseres kun i de beste årgangene, av de beste druene fra Clos de l’Oratoire des Papes. Avhengig av hvor bra årgangen er lages det mellom fire og ti tusen flasker. Selve operafestivalen finner sted utendørs i juli på den mer enn 60 meter brede scenen i det gamle romerske amfiteateret i Orange. En opplevelse som gir minner for livet.