Raventós i Blanc

Ikke mange vinprodusenter kan vise til en historie helt tilbake til 1497. Tradisjon tro har eiendommen i Sant Sadurní d’Anoia, rett vest for Barcelona, gått i arv fra generasjon til generasjon og i dag dyrkes 90 hektar mark på biodynamisk vis.

I 1872 ble Raventós virkelig satt på kartet da Josep Raventós Fatjó som førstemann i Spania laget musserende vin på egne druer med annengangsgjæring på flaske. De musserende vinene har siden den gang vært familiens varemerke.


Josep Maria Raventós og hans sønn Manuel ble født inn i vinbransjen, men etter mye byråkrati i de øvre sjiktene av selskapet familien tilhørte, løsrev de seg i 1986 fra en større enhet og grunnla Raventós i Blanc. Vinhuset ligger på samme sted som familien har holdt hus siden 1497. Josep Maria var en av mann med mange fasetter med en sterkt ønske om å heve Spanias musserende vinproduksjon til samme høyder som Frankrikes prestisjefylte viner. Han ønsket ikke å kopiere franskmennene, han søkte å forstå hva som skulle til i Penedes-regionen for at vinene herfra ikke bare skulle oppnå prestisje, men også personlighet og kvalitet.

Hele livet sitt dedikerte han til cava, gjennom roller i mange og viktige vinorganisasjoner, både nasjonale og internasjonale. Med overbevisning om at kvalitativt godt druemateriale var essensielt for å lage god cava brakte han mang en druedyrker og vinprodusent sammen. Uten produktiv vinproduksjon ville det ikke være økning i investering i bransjen, noe Josep så som essensielt for å kunne produsere nye viner, opprettholde kvalitet og samtidig se en fremtid for cava. Dessverre ble 1986 ikke bare året Raventós i Blanc ble grunnlagt av far og sønn, men også året da Josep Maria Raventós gikk bort etter et slag på ferie i New Zealand.

Sønnen, Manuel Raventós, ble stående alene igjen med et nystartet selskap, men fikk heldigvis hjelp av sin mor og sine 10 yngre søsken. Det var en trist periode, men også en tid fylt av håp for familien om en ny begynnelse for cava og Raventós i Blanc. På 90-tallet ble situasjonen igjen vanskelig blant annet på grunn av dårlige økonomiske tider. Manuel ble tvunget til å selge eiendommen familien eide både i Bordeaux (Chateau d’Aiguille) og barndomshjemmet Can Codorníu som han hadde arvet.

Manuels sønn, Pepe Raventós, hadde ingen planer om å gå inn i familiebedriften, han elsket jobben som sosialarbeider. Men da han så hvordan faren slet, var det ingen tvil om hva som måtte skje. I dag jobber Pepe Raventós i vinmarkene hver eneste dag og han har spennende idéer om hvordan utviklingen av musserende viner og vinproduksjonen i området generelt bør være.

Raventós i Blanc, trådte for få år siden ut av den fastsatte cava-appellasjonen som bestefar Josep María Raventós var med på å grunnlegge og jobbet så hardt for å fremme. I likhet med Josep har også Pepe som hovedmål å lage musserende vin av druer dyrket på en bærekraftig og sunn måte, men han føler ikke at vinene som i dag hører inn under appellasjonen bærer samme fokus. Det er kvantitet fremfor kvalitet og lite bærekraftig dyrking og produksjon.

Et av Pepes langtidsprosjekter er å opprette en ny appellasjon for musserende viner hvor naturlig dyrking av marken og kvalitet er veien å gå. Nå lager han vinene sine på egne premisser etter biodynamiske prinsipper, og skal man se av salget så gjør han mye rett. Raventós i Blanc ligger på verdenstoppen av musserende viner fra Penedes-regionen selv uten DO sertifisering.