Renacer

Fra sivilingeniør og MBA-studier i Chicago, via Washington DC og Chile, til vinprodusent i Argentina. Patricio Reich og hans to sønner søkte, og fant lykken i Mendoza.

Patricio startet sin karriere med sivilingeniørstudiene i Chile og flyttet senere til USA for videre utdanning og jobb innen bankverdenen, transport og detaljhandel. Men Sør-Amerika trakk ham tilbake og han ble både partner og direktør for en stor aktør i vinbransjen i Chile. Her fikk han endret produsentens fokus fra masseproduksjon til kvalitetsvin.

Med lang erfaring fra ulike kommersielle bransjer hadde Reich forventinger om at Argentina skulle bli det neste sør-Amerikanske landet til å toppe eksportstigen. Så da var det bare å investere i den argentinske vinsektoren. Valget skulle falle på underområdet Perdriel i Luján de Cuyo, Mendoza.

Perdriel ligger perfekt til ved foten av Andesfjellene, 900 meter over havet, og nyter godt av intenst sollys og skrint jordsmonn, bestående av leirholdig jord, ispedd grus. Graver man dypere ned, finner man et tykt lag med rullesteiner som gir god drenering og fører til at vinstokkens røtter trenger langt ned i bakken på leting etter vann. Mendoza er et ørkenområde og det lille vannet som finnes er smeltevann fra Andes. Dette rasjoneres strengt etter dryppvanningsmetoden. Når plantene lever i et slikt skrint jordsmonn, med lite vannreserver, blir de tvunget til å produsere druer med lavt vanninnhold noe som resulterer i konsentrerte og komplekse viner med faste tanniner.

Det er allment kjent at en vinmark kan ha mange variasjoner i jordsmonnet, både type jord og dybden i jorden. Få meter kan utgjøre store forskjeller på vinen som produseres; selv om druen er den samme, behandlingen under vekstperioden er lik, innhøstning foregår samme dag og vinifikasjonen er identisk. I dag bruker stadig flere produsenter elektromagnetisk konduktivitetsmåling for nøyaktig å kartlegge jordsmonnet i hver enkelt vinmark. Også hos Bodega Renacer praktiseres dette.

Reich-familien eier om lag 40 hektar plantet med malbec-stokker, hvorav halvparten er mer enn 90 år gamle. I tillegg jobbes det tett med lokale druedyrkere i Uco Valley, Lján de Cuyo og Medrano. Hvert sted har ulik type jordsmonn, høydemeter over havet og forskjellig mikroklima. Dette er med på å skape egenart i druene som dyrkes. Ut fra disse samarbeidene kommer viner laget på malbec, cabernet sauvignon, cabernet franc, bonarda, chardonnay og sauvignon blanc, samt en rosévin på malbec.

Bodega Renacer sitt vineri ble bygget i 2004 i Perdriel. Det er en unik bygning med både tradisjonelle og moderne elementer, dog er selve vinifikasjonen dog er klassisk. Vinene gjæres hovedsakelig på ståltank og deretter modnes de på 225 liters franske eikefat. I Argentina er det kjøttmat som gjelder og rødvinene som produseres er ofte tanninrike og fyldige, med mye smak av krydder og frukt.

Patricios sønner, Patricio junior og Cristian er begge utdannet ingeniører og nylig har de blitt en del av Bodegas Renacer som henholdsvis markedsførings- og salgssjef og driftsleder. Selve vitikultur- og vinifikasjonsbiten er det Alberto Antonini som tar seg av. Han er en av Italias mest anerkjente vinkonsulenter med bakgrunn fra kjente vinuniversitet som Firenze, Bordeaux og Davis i California. Han lager vin over hele verden for både store og små produsenter, og selv med en ekstremt full kalender, setter han allikevel sitt personlige preg på alle viner han er med på å lage.

Hos Bodega Renacer ønsker de å fremheve tre faktorer i vinene sine: menneskene bak vinen, Mendoza sitt unike terroir og lidenskapen for det uovertrufne.