Saget La Perrière

Domaine de La Perriere er en unik eiendom i Sancerre som ligger i en grotte som ble naturlig skåret ut for 200 millioner år siden. Dette er et ideelt sted å vinifisere og lagre vinen på grunn av den kjølige temperaturen inne i grotten. Dette spesielle stedet gjenspeiler det unike "terroiret" som finnes i Sancerre. Inne i grotten kan du studere jordsmonnet som består av kalkstein, silex og rester av fossiler.

Maison Saget La Perrière

Trompetkarrieren måtte vike plass for vinstokker i Loiredalen da pater familias, Guy Saget, plutselig gikk bort for 40 år siden. 

I den spede alder av 20 år måtte Jean-Louis Saget ta over familiebusinessen og legge egne planer til side. Siden den gang eiendommen vokst langt utover appellasjonen Pouilly-sur-Loire, der familien Saget startet vinvirksomheten allerede i 1790. 

Vignobles Guy Saget er en av de få Loireprodusentene som har mer enn 200 år med vinhistorie å vise til. I dag har de 335 hektar vinmark, langtidskontrakter med mer enn 40 druedyrkere og hele 6 eiendommer under seg. Vinene de lager kommer fra ulike vinområder i den langstrakte dalen, med hovedvekt på Øvre Loire helt i øst. 

De kjente Sancerre-vinene, fra kommunen med samme navn, finner vi i vinregionen Øvre Loire. På andre siden av elven for Sancerre ligger kommunen Pouilly-Fumé hvor det lages vel så gode viner på både sauvignon blanc og pinot noir. Klimaet i området er kontinentalt med store temperaturvariasjoner. Typisk for regionen er også et stort antall mikroklima som varierer alt ettersom vinmarkene befinner seg på ulike høydemeter, orientering av skråningene og påvirkning av vind fra nordøst. Jordsmonnet er delt i tre fra vest til øst med: Kimmeridge mergel, tørr og steinet kalkstein (også kjent som ”caillottes”) og kiselholdig jord, rik på flint. 

I 1996 ble eiendommen Domaine La Perrière kjøpt opp og 2008 ble et spennende år da vinserien La Petite Perrière ble skapt og fikk stor suksess både i inn- og utland. Navnet på moderselskapet ble endret til Maison Saget La Perrière i 2011. Samme år ble de opprinnelige Saget-vinene rebrandet til Guy Saget av sønnene til Jean-Louis, Arnaud og Laurent, som i dag driver forretningen. Denne endringen var til minne om deres bestefar, Guy. 

I mer enn 30 år var Jean-Louis ved roret og han la ned mye tid på å utforske og lete frem de aller beste terroirene, områdene for vindyrking. I tillegg jobbet han med videre utvikling av vinmakeprosessen i de 25 underområdene familien opprinnelig har dyrket og produsert vin i, nemlig helt øst i Loire. Her produseres i dag Guy Saget-vinene i rødt, hvitt og rosé og druene er både egne og innkjøpt av samarbeidspartnerne. Alle vinene produseres på tradisjonell måte, uten bruk av eikefat, for å beholde mest mulig friskhet i det ferdige produktet. I underkant av en million flasker fremstilles hvert år og det samme gjelder La Petite Perrière, her kun med innkjøpte druer. 

Det sagnomsuste Domaine La Perrière er rosinen i pølsa hos Saget og vineriet er absolutt verdt et besøk. Kjelleren med gjæringstanker og produksjonsutstyr ligger i en naturlig uthuling i fjellet og er åpen for publikum. Mer enn 40.000 besøkende hvert år måper av begeistring over denne spektakulære settingen. På 1100-tallet drev St. Augstin-munkene et steinbrudd her hvor steinblokkene de hugget ut ble brukt til å bygge blant annet katedralen i Bourges og Saint-Saturklosteret. Rommene disse utgravingene etterlot seg ligger 35 meter ned i fjellet og her finner vi i dag tappeanlegget og kjellerne som brukes til oppbevaring, og modning av vin . 

Eiendommen teller hele 43 hektar som strekker seg over 5 appellasjoner, hvorav én helt unik sammenhengende 10 hektars vinmark som er plantet på flintholdig jordsmonn som er best egnet for dyrking av sauvignon blanc druen. Totalt er 33,5 hektar viet sistnevnte drue og de resterende 9,5 til pinot noir som det lages både rød og rosé Sancerre av. Brorparten av druene plukkes for hånd og gjennomgår streng seleksjon ved ankomst til vineriet. Kun de aller beste druene brukes. Produksjonen teller i dag om lag 300.000 flasker totalt og vinene er i Norge forbeholdt restaurantmarkedet. 

2014 var den første årgangen av vinene fra Domaine Terres Blanches. Fordelt på 3 appellasjoner i Øvre Loire innehar eiendommen totalt 35 hektar vinmark hvor størsteparten dyrkes med sauvignon blanc og resterende med pinot noir og en liten del gamay. Vinene som lages her er et samarbeid mellom Saget-familien og den kjente konsulenten Stéphane Derenoncourt som er berømt for sin filosofi om at vinen blir til i vinmarkene. 

Fokuset hos La Perrière Saget ligger naturlig nok i vinmarkene når det kommer til begge toppeiendommene, Domaine La Perrière og Domaine Terres Blanches. Her brukes ikke sprøytemidler, jorden mellom vinrankene vendes regelmessig og på utvalgte steder plantes gress og andre vekster for å øke produktiviteten av dyre- og planteliv i selve jordsmonnet, som igjen gir bedre vekstvilkår for vinplantene. Vinene fra Domaine Terres Blanche er i likhet med Domaine La Perrière tilgjengelig kun på utvalgte restauranter i Norge.