Garvestoff

Selv om det ikke finnes dokumentert forskning på sammenhengen mellom garvestoff og hodepine, kan det for mange være gunstig å velge viner med lavt innhold av garvestoff. 

Garvestoff tilhører stoffgruppen polyfenoler, som trekkes ut av stilker, steiner og skall under gjæringen av vin. I tillegg vil vin som har vært lagret på eikefat, få tilførsel av garvestoff som kommer fra eiken. Garvestoff er vinens naturlige konserveringsmiddel, og mengden er avhengig av druetype, druens voksested og vinens produksjonsmetode. Hovedkilden for garvestoff er druesteiner. Garvestoff kan virke koagulerende på proteinene i spyttet, som derfor mister glideevnen, og vi får en tørrhetsfølelse eller snerp i munnen.

Noen av polyfenolene er vist å hemme kroppens nedbrytning av katekolaminer, som er involvert i hodepine. Mange antar at det er garvestoff i vin som forårsaker hodepine, men det er lite forskning som kan dokumentere dette. Allikevel vet vi at mange av ulike årsaker foretrekker viner med lite garvestoff eller tanniner.

Tannin og garvestoff betyr det samme, men i og med at de tilhører en stoffgruppe er det kanskje garvestoff som er den mest korrekte betegnelsen. På engelsk og fransk heter det tannin og på tysk heter det gerbsäure, som er opphavet til det norske ordet. En som garver skinn heter på fransk tanneur, og i gamle dager brukte man garvestoffene fra barken på tre til å garve skinn.

Den eksakte kjemiske betegnelsen på stoffgruppen er polyfenoler. Fargestoffene (anthocyanene) fra drueskallet tilhører også garvestoffamilien.

lpgh.jpeg?mtime=20161111155949#asset:132

Allergier Histaminer