Andebryst
Til jul og nyttår kan det være gøy å slå litt på stortromma. Prøv andebryst med julete tilbehør og litt godt i glasset. Da blir det fort fest!
- 4 andebryst
- salt og pepper
- 1 dl ristede hasselnøtter
- 2 appelsiner
- 1 dl tørkede tranebær
- 1 eple
- 10 tørkede aprikoser
- 1 ss sitronsaft
- 3 dl småbladet salat
- 500 g småpoteter
- 2 ss olivenolje
- 3 ss sukker
- 1 ss smør
Lettsyltet rødkål
- ¼ rødkål
- ½ rødløk
- 2 dl eddik
- 2 ss sukker
- 2 ts salt
Finsnitt rødkål og rødløk, bruk gjerne mandolin. Rør sammen eddik, sukker og salt til sukkeret er oppløst, hell marinaden over rødkålblandingen og la marinere i 20 minutter.
Sett stekeovnen på 180 °C. Skjær ruter i andeskinnet med en skarp kniv og gni godt med salt og pepper. Legg andebrystene i kald stekepanne med skinnsiden ned, skru varmen på fullt og stek til skinnet er gyllent i ca. 3 minutter. Legg andebrystet over en i ildfast form med skinnsiden opp og etterstek i ovnen i 5-8 minutter. Ta vare på andefettet til saus. La kjøttet hvile i minst 10 minutter før oppskjæring. Skjær av appelsinskallet og skjer ut appelsinfilleter mellom hinnene. Press resten av appelsinsaften fra skall og hinner over i stekepanna med andefett. Reduser til en tredjedel og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Del eple i biter og drypp litt sitronsaft over. Del aprikoser i biter og grovhakk nøtter. Bland lettsyltet kål med eple, appelsin, aprikos, tranebær og nøtter. Kok potetene knapt møre i lettsaltet vann. Hell av vannet, avkjøl litt og skrell potetene. Fres potetene i olje til de begynner å få farge. Dryss over sukker og glaser ved å riste på pannen til sukkeret er smeltet og potetene gylne. Ha i smør og vend godt.
Anrett rødkålsalat, poteter og andebryst på tallerkener eller fat og drypp over appelsinsaus.