Bobler til 17. mai

For mange hører boblende drikke med når noe skal feires, og på selveste nasjonaldagen er det mange som unner seg noen ekstra gode bobler. Enten du vil flotte deg litt ekstra med Champagne eller du går for et rimeligere alternativ kan det være vanskelig å finne frem i jungelen av musserende vin.

Champagne

Kun musserende vin som er produsert i Champagne har lov til å kalle seg nettopp dét. Det krittrike jordsmonnet, det kjølige klimaet og det produksjonsmetoden er de viktigste grunnene til at Champagne har tatt plassen som verdens beste musserende vin.

Champagne lages hovedsakelig av de tre druetypene Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Hemmeligheten med champagnemetoden, eller tradisjonell metode som den også kalles, er at boblene lages på flasken. Etter man har laget (en helt ordinær) vin, tappes vinen på flasker og man tilsetter sukker og gjær, dette fører til en ny gjæring der de nydelige boblene blir laget. Etter boblene har blitt dannet lagres Champagnen i minimum 15 måneder. Resultatet blir en musserende vin med fine, delikate bobler og en kompleks smak.

Musserende vin produsert etter tradisjonell metode lages i flere områder i Frankrike, her kalles den Cremant. Den mest kjente er fra Burgund og heter Cremant de Bourgogne

Cava

Cava produseres også etter den tradisjonelle metoden men vi befinner oss nå i Spania, nærmere bestemt i Catalonia. Som for Chamapgne er også Cava en beskyttet merkevare som dekker både kvalitet og geografisk opprinnelse, og den lages hovedsakelig av de spanske druene Macabeo, Perellada og Xarel-lo.

Prosecco

Nesten halvparten av all musserende vin som drikkes i Norge er Prosecco! Prosecco lages nordøst i Italia på en drue som heter Glera. Det som skiller Prosecco mest fra de andre typene musserende vin er produksjonsmetoden. Metoden som brukes her kalles Charmat-metoden, eller tankmetoden, og går ut på at vin tilsettes sukker og gjær og settes under trykk i store ståltanker. Boblene blir altså til før vinen kommer i flaske, og metoden gjør at boblene blir kraftigere enn ved bruk av den tradisjonelle metoden. Charmat-metoden blir mye brukt i hele verden og begrenser seg ikke kun til Prosecco.