Dette drikker vi til julematen

Roen senker seg og julekvelden kan nytes med familie og gode venner. Mange små og store gleder seg til pakkene, men de fleste av oss er vel så opptatt av julematen og det vi skal drikke til. Livets store spørsmål bli besvart i dette øyeblikk: Fikk vi svoren sprø? Ble pinnekjøttet for salt? Og passer vinen til? Ja, for nå er det vel så vanlig med vin til julematen som med øl og akevitt. Gjennom hele julen skal vi sosialisere rundt spisebordet, med alt fra nær familie til gode venner vi ikke har sett på lenge. Da vil vi gjerne slå på stortromma og vinen skal matche de tradisjonelle julerettene, så vel som julemat med vri, desserter og julegodter. Glem heller ikke at noen setter pris på å få vin i julegave!

Vin til ribbe

Dette er den retten som flest spiser på julaften her i Norge.

Når det gjelder valg av vin til ribbe er det først og fremst fettet i kjøttet, og syrligheten i surkål og rødkål vi må ta hensyn til. Om vi velger en hvitvin trenger vi en vin med høy friskhet (mye syre), som for eksempel en Riesling eller en Grüner Veltliner. Begge disse druene dyrkes i land hvor det spises mye svin og fet mat (Tyskland, Østerrike og Alsace i Frankrike), og de gir derfor viner som passer godt til slik mat.

Velger man en rødvin, bør man også velge en vin med god friskhet og med moderate mengder tanniner (garvestoffer). Her er druer som Barbera, Pinot Noir og Sangiovese gode alternativer. Et tredje – og kanskje mer ekstravagant – alternativ er Champagne. I så fall anbefales en Champagne som er laget på enten bare blå druer (Pinot Noir og Pinot Meunier) – Blanc de Noir – eller en blend av disse og Chardonnay – en såkalt Cuvée. Man bør alltid prøve Champagne til ribba minst en gang i livet, og vår spådom er at har du først prøvd det, så vil du gjøre det igjen. Og igjen. Og igjen.

Vin til pinnekjøtt

Viner som egner seg særdeles godt til Pinnekjøtt er viner med god syre, og enten noe restsødme eller høy konsentrasjon. Restsødme får vi når ikke alt sukkeret ikke er konvertert til alkohol. Denne lille sødmen i vinen demper saltpreget i maten. Syra i vinen balanserer fettet i maten. Når vi snakker om høy konsentrasjon mener vi viner av en viss kvalitet: det vil si viner som kommer fra vinmarker med godt modne druer og lav avkastning, noe som gir en større konsentrasjon av smaksstoffer i hver enkelt drue.

Gode hvite viner til pinnekjøtt kan være viner laget på druer som Riesling, Grüner Veltliner og Pinot Blanc/Weissburgunder.

Ønsker man å velge en rødvin bør man velge en vin med god friskhet, moderat med tanniner (garvestoffer) og en vin med høy fruktsødme, eller noe restsødme. Her kan viner laget på druer som Corvina, Primitivo og Barbera være gode valg.

Vin til lutefisk

Det er først og fremst baconet, sennepen og ertestuingen vi må ta hensyn til i valg av vin. Baconet er salt og fett, mens sennepen og ertestuingen har mye sødme i seg. I tillegg har sennepen en varmende effekt, ikke ulikt chilipepper. Det er viktig at vi har sødme nok i vinen til å møte sødmen fra tilbehøret. I tillegg vil denne sødmen i vinen virke dempende på den varmen vi får fra sennepen. I tillegg trenger vi rikelig med friskhet i form av syre i vinen, for å kunne takle fettet.

En hvitvin vil være det beste alternativet. Og her kan man med hell velge en vin laget på Riesling, for eksempel en Kabinett eller en ikke alt for søt Spätlese. Ønsker man en tørrere vin, kan man fortsatt velge en Riesling, men en vin med god konsentrasjon, som en Grosses Gewächs, Erste Lage eller annen enkeltmarksvin. Det trenger selvfølgelig ikke å være en tysk Riesling, den må gjerne komme fra enten Østerrike eller Alsace også!

Skulle man mot formodning foretrekke en rødvin, vil vi anbefale en vin med god friskhet og moderat med tanniner (garvestoffer). Her kan viner fra Veneto eller en Barbera fra Piemonte, være gode alternativer. Alternativt vil en Champagne laget kun på Chardonnay – en såkalt Blanc de blanc – være et meget godt valg