På skattejakt i naturen

Går man langs skogsveier og stier nå, eller tidligere på sommeren – kan man møte folk som går med et skjevt blikk ned i grøftekanten. Noen ganger forsvinner de, man kan finne dem med nesa oppi grønne tuer. Nei, de har ikke tatt et glass for mye, de er bare ute etter gull. Gull i den forstand spiselige vekster. De har lest seg opp i bøkene som de siste årene har dukket opp i bokhandlene. ”Gratis mat”, ”Spiselige vekster”, ”Norges spiselige planter og bær” ”Norske klosterplanter” og så videre… Selv på de beste restaurantene finner du retter som kunne gått inn i et biologisk leksikon, om ikke redigert av Carl von Linné, så i hvert fall med norske oversettelser av råvarer servert med skum av ett eller annet du hele livet hadde sett på som ugress. Muligens også en grønn olje laget av det som vokste bak garasjen hjemme eller noe dandert på en seng av den bleke blomsten som alltid luktet godt på sensommeren. Alle har kanskje spist suppe laget på spede blader fra brennesle. Eller fra skvallerkål, et helvetes uvær av en plante som er umulig å bli kvitt hvis den først har slått seg ned. ”If you can`t beat it – eat it”. Enkelt og greit.

Mulig det vil ta litt tid før vi alle som vanligvis er gjester på restauranter legger opp en burger med litt Navlelav på toppen sammen med de sure agurkene. Eller serverer hakket, kokt Bred dunkjevle ved siden av torskefileten. Trenden av sanking, høsting, dyrking og bearbeiding av egenplukket vil bare øke. Og sted må man jo starte. Er man ute på tur, kan man jo bestemme seg for å se etter noen vekster som man kan spise. Om ikke annet – sjekk ut guidede soppturer, lokale hagelag og kurs som blir satt opp. Det kan nemlig være like lett å la seg overraske over det vi alltid bare har vandret forbi, som det er av å finne et nytt sted med kantareller. Kanskje du snart blir en racer på for eksempel Fjellsmelle

Hjemmelaget pasta med kantareller og persille

Til 4 personer

Har du ikke en støvete pastamaskin som står bakerst i skapet kan du bruke en annen god, kjøpe-pasta.

Pastadeig:

 • 4 egg
 • 400 g mel
 • en god klype salt
 • vann

Ha eggene i en bolle og tilsett salt og nesten alt melet. La det bli igjen ca. en liten håndfull. Vent litt for å se om du trenger det. Mel oppfører seg forskjellig og deigen skal bli verken for tørr eller klissete. Bruk bare ekstra vann hvis du får en tørr og vanskelig deig. Kna godt – jeg liker å stå ved et bord som er lavere enn kjøkkenbenken slik at jeg kan legge hele tyngden på deigen. Når deigen ser bra ut og føles fin, pakk den i plast og legg den i kjøleskapet mens du rydder opp og finner frem den støvete pastamaskinen din. Har du ikke pastamaskin må du jobbe godt med en kjevle…

Del deigen i 4 biter. Dekk til de andre bitene med et fuktig kjøkkenhåndkle og lignende mens du kjører den første biten. Start med den maskindelen som bare lager platene og still den på nivået som har den største åpningen. Jobb deg nedover til en smalere og smalere åpning. Jeg dropper de siste 2 hvis jeg lager spagetti – da blir det vanskelig med både det ene og det andre. Ha en stor skjærefjøl ved siden av. Mulig du bør legge ned pastaplaten for å drysse på litt mel. Blir platene for lange deler du den bare i to. Heng platene opp over det som måtte passe, jeg bruker kleshengere… Eller bare legg dem ned uten at de kommer borti hverandre eller at de klistrer seg til underlaget. Når all deigen er kjørt til plater lager du spagetti eller tagliatelle eller hva du vil. Skal du ikke koke den med en gang kan du drysse på ekstra mel og rote litt rundt i pastaen slik at den blir dekket med en supertynt lag med mel og ikke klistrer seg til hverandre eller henge den pent opp.

Soppsaus:

 • kantareller – så mye du har funnet eller kjøpt
 • 1/2 løk, finhakket
 • et par hvitløksfedd, finhakket
 • noen klatter meierismør
 • fløte, Crème Fraîche eller en blanding – ca. 2-3 dl
 • persille, finhakket
 • masse nykvernet pepper
 • parmesan

Ha i en klatt smør og stek løk og hvitløk på middels varme, til det blir mykt og varmt.
Ha i sopp og litt mer smør og stek til det blir gyllent.
Ha i fløte og/ eller Crème Fraîche – og la det koke litt inn med sopp.
Dryss på med persille og server på nykokt pasta.
Pepperbøsse og parmesan ved siden av. Og kanskje et glass rødvin?

Tips!
Kok opp masse pastavann med litt salt. Skru av og legg på lokk. Da er vannet nesten klart til å kokes opp igjen når det nærmer seg og det går raskere.
Når soppsausen smaker godt og er klar skal pastaen bare koke et par minutter.
Blir soppsausen stående for lenge vil kremen koke inn. Ha evt. i mer fløte/ Crème Fraîche rett før servering.
Det viktigste er at pastaen ikke koker for lenge eller må vente for lenge etter den er ferdigkokt. Hjemmelaget pasta må spises med én gang den er nykokt. Sil fra vann – la det bli igjen bittelitt kokevann, ha pasta tilbake og rør raskt inn litt meierismør eller en god olivenolje. Server med en gang sammen med soppsaus.