Vin til skrei

Skrei er torsk som kommer svømmende fra Barentshavet på vei hjem. Hjem til der den selv ble unnfanget og hvor den nå skal føre slekten videre. På grunn av de lange vandringene i Barentshavet er skrei muskuløs og fast i kjøttet etter å ha tilbakelagt mange tusen kilometer. Navnet ”skrei,” har sannsynligvis opphav i det norrøne ordet skrida, som betyr å vandre.

4 porsjoner

  • 800 g skrei, gjerne loin
  • 600 g poteter
  • salt og pepper
  • olje til steking
  • 200 g grønne erter
  • 50 g smør
  • 1 dl melk
  • 2 sitroner
  • 125 g rucola
  • 4 ss mynteblader
  • 2 ss god olivenolje
  • 8 skiver spekeskinke

Del fisken i porsjonstykker og strø på ca. 4 ss salt og sett i kjøleskapet i 20 minutter. Skyll av saltet og tørk fisken godt. Krydre fisken med pepper, varm opp olje og stek fisken på medium varme, ca. 3 minutter på hver side.

Skrell og del poteter i biter, kok møre i lettsaltet vann, la ertene koke med de to siste minuttene av koketiden. Hell av kokevannet og mos erter og poteter med melk og smør, smak til med salt og pepper.