Vin til bacalao

Klippfisk har blitt tørket på Nordmøre i mange hundre år, men foredlingen og benyttelsen av denne unike råvaren er det historisk sett Portugal, Spania og Italia som har stått for. Den kan naturligvis tilberedes på en lang rekke ulike måter, og det er da også her totalinntrykket av den ferdige retten som må bestemme vinvalget. Men her hjemme ser det ut til at de fleste for en smakskraftig variant med mye tomat, salt, løk, chilipepper og olje. Enkelte putter også feks noe kjøtt oppi gryten som vi ofte ser i Spania, feks skiver av chorizo-pølser for å piffe opp retten ytterligere.

Det er også til disse landene vi bør se når vi skal finne vin som passer. Tradisjonelt drikkes rødvin, i alle fall til de kraftige variantene av retten. Men ingen grunn til å finne frem de dyreste flaskene; ueikede, robuste varianter med god syrlighet og struktur laget på lokale druetyper fra feks. Douro, Navarra eller Piemonte vil normalt gi en anstendig match. På den annen side bør vi unngå de aller rimeligste variantene som ofte er laget i en for moderne og fruktbasert stil, da disse vil blekne i møte med denne rike retten.