Vin til blåskjell med smak av Asia

Blåskjell hører sommeren til, og går godt med andre sommerklassikere som frisk hvitvin og fyldig rosévin. Her serveres blåskjellene med en asiatisk vri, noe som krever litt mer. Eksotiske smaker som chili, kokosmelk, sitrongress og koriander trenger gjerne mer futt fra vinen, så velg gjerne en syrefrisk og moden riesling eller grüner veltliner. Halvtørre hvite varianter, gjerne musserende, er også et godt valg. Husk å avkjøl vinen godt for å kjøle ned både kroppen og heten fra chilien. Vil du virkelig få fart i saken byr du på en frisk og mild dram i sommervarmen eller en fresh cocktail laget på urtepreget gin eller krydret akevitt. Og til slutt slurper du i deg den deilige kraften i bunnen av tallerkenen.

Blåskjell med asiatisk vri

Plukker du blåskjellene selv, er det viktig å sjekke med blåskjellvarselen fra Mattilsynet om de er trygge å spise i området der du er. Sjekk Matportalen.no eller kjøp dine blåskjell i butikk.

(2-4 porsjoner)

  • 1 kg blåskjell 4 vårløk 1 rød chili 
  • 3 hvitløkfedd
  • 1 potte koriander
  • 2 sitrongress
  • 2-3 ss vegetabilsk olje
  • 1 boks (400 ml) kokosmelk
  • 1 ts fiskesaus
  • 1 ss soyasaus 2 lime

Vask og rens blåskjellene. Kast de som er knust eller ikke lukker seg når du banker dem lett i benken. Finhakk vårløk, chili og hvitløk. Kutt korianderen helt ned fra potten og finhakk stilkene. Legg en del av bladene til side. Del sitrongresset i 3-4 biter og bank litt på bitene med skaftet på kokkekniven, slik at bitene blir lett knust. Fres vårløk, hvitløk, korianderstilker, sitrongress og chili i en stor kjele med olje. La det surre på middels varme til mykt, 3-4 minutter. Ha i kokosmelk, fiskesaus og soyasaus, og kok opp. Ha blåskjellene i, legg på lokk og la det putre i 4-5 minutter eller til alle skjellene har åpnet seg. Rist litt på gryta av og til. Skvis over saften fra 1 lime og dryss på med korianderbladene. Server med ekstra limebåter til.

Vin til blåskjell med smak av Asia

Se alle
Se hele utvalget