Vin til kalkun

Både fraværet av fett, og den delikate smaken, er noe vi må ta hensyn til i valg av vin. Selv om kjøttet mangler fett, får vi gjerne dette i rikt monn i stuffingen og i tilbehøret! Sausen kokes på krås og innmat, og rundes som regel av med fløte og/eller Crème Fraîche. Og når kalkunen fylles med medisterfarse og andre godsaker, blir det nok fett. I tillegg er det mange som velger Waldorfsalat og rosenkål ved siden av. Disse byr på en del utfordringer i form av bitterhet fra rosenkålen og valnøttene og syre fra druene, to egenskaper som er vanskelig med tanke på vinparing. Rødkål kan også følge med på tallerkenen.

Magert kjøtt krever fruktige viner, med god frisket og moderat med tanniner (garvestoffer). For mye av sistnevnte vil få kjøttet til å virke tørt, mens god fruktighet har motsatt effekt. Velger man en hvitvin, kan man velge viner laget på både aromatiske og ikke-aromatiske druer, bare de har høy friskhet. Eksempler på aromatiske druer er: Riesling, Pinot Blanc/Weissburgunder, Albariño og Sauvignon Blanc. Ikke-aromatiske druer er for eksempel: Chardonnay, Grenache Gris, Grenache Blanc og Albillo. I tillegg så har man Grüner Veltliner fra Østerrike, som står med en fot i begge leirer: den balanserer noe av aromabilde fra Riesling, med fedmen og kraften fra Chardonnay.

Rødvin kan være et meget godt valg til kalkun! Her må man bare ta litt hensyn til bitterhet fra rosenkål, og bitterheten fra valnøttene, samt syren fra druene i Waldorfsalaten. Det viktigste er likevel å ta hensyn til det magre kjøttet. Delikate og fruktige viner er å foretrekke, og her kan man velge viner laget på druer som: Pinot Noir, Grenache/Garnacha, Barbera, Sangiovese, St. Laurent og Syrah.

En Champagne svikter heller aldri!