Vin til lutefisk

Om vi holder sviskesuppa utenfor, er det først og fremst baconet, sennepen og ertestuingen vi må ta hensyn til i valg av vin. Baconet er salt og fett, mens sennepen og ertestuingen har mye sødme i seg. I tillegg har sennepen en varmende effekt, ikke ulikt chilipepper. Det er viktig at vi har sødme nok i vinen til å møte sødmen fra tilbehøret. I tillegg vil denne sødmen i vinen virke dempende på den varmen vi får fra sennepen. Så har vi baconet og baconfettet. Også mot saltet fra bacon kan det være fint med noe sødme i vinen, da denne er med på å dempe saltheten. I tillegg trenger vi rikelig med friskhet i form av syre i vinen, for å kunne takle fettet.

En hvitvin vil være det beste alternativet. Og her kan man med hell velge en vin laget på Riesling, for eksempel en Kabinett eller en ikke alt for søt Spätlese. Ønsker man en tørrere vin, kan man fortsatt velge en Riesling, men en vin med god konsentrasjon, som en Grosses Gewächs, Erste Lage eller annen enkeltmarksvin. Det trenger selvfølgelig ikke å være en tysk Riesling, den må gjerne komme fra enten Østerrike eller Alsace også!

Skulle man mot formodning foretrekke en rødvin, vil vi anbefale en vin med god friskhet og moderat med tanniner (garvestoffer). Her kan viner fra Veneto eller en Barbera fra Piemonte, være gode alternativer.

Alternativt vil en Champagne laget kun på Chardonnay – en såkalt Blanc de blanc – være et meget godt valg

Vin til lutefisk

Se alle
Se hele utvalget