Vin til pinnekjøtt

I Norge er vi vant til å tenke rødvin til kjøtt, og hvitvin til fisk, men i mange tilfeller kan det være mye bedre med hvitvin til kjøtt. Julematen vår er eksempler på dette. Fettet og saltet i pinnekjøttet krever sin friskhet i form av syre fra vinen. Tanniner (garvestoffer) i rødvin kan komme i konflikt med saltheten i kjøttet, og den kan også virke mot sin hensikt i møtet med fettet, og nærmest forsterke inntrykket av dette i stedet for å rense munnhulen, som er den ønskelige effekten.

Viner som egner seg særdeles godt til Pinnekjøtt er viner med god syre, og enten noe restsødme eller høy konsentrasjon. Restsødme får vi i viner der gjæringsprosessen er stoppet før den er fullendt. Med andre ord så er ikke alt sukkeret konvertert til alkohol. Denne lille sødmen i vinen demper saltpreget i maten. Syra i vinen balanserer fettet i maten, og møter syrligheten i syrlig tilbehør, som surkål og rødkål. Når vi snakker om høy konsentrasjon mener vi viner av en viss kvalitet: det vil si viner som kommer fra vinmarker med godt modne druer og lav avkastning, noe som gir en større konsentrasjon av smaksstoffer i hver enkelt drue. Godt modne druer gir også en flott fruktsødme i vinen, og man sitter igjen med en følelse av sødme, selv om vinen er knusk tørr.

Gode hvite viner til pinnekjøtt kan være viner laget på druer som Riesling, Grüner Veltliner og Pinot Blanc/Weissburgunder.

Ønsker man å velge en rødvin bør man velge en vin med god friskhet, moderat med tanniner (garvestoffer) og en vin med høy fruktsødme, eller noe restsødme. Her kan viner laget på druer som Corvina; Primitivo og Barbera være gode valg.

Vin til pinnekjøtt

Se alle
Se hele utvalget