Vin til rakfisk

Rakfisk er en eldgammel norsk tradisjon som kan spores mange hundre år tilbake. Den fermenterte fisken er fast innslag på mange julebord, og flere og flere nyter denne delikatessen gjennom hele vinteren. Tradisjonsretten er vanligvis akkompagnert av øl og akevitt, men i nyere tid er det mer og mer populært med vin til. Vinen trenger ikke være like gammel som tradisjonen, men bør være ekstra frisk for å hamle opp med mye fett, salt og umami. Styr unna rødvin, den finner bedre selskap i andre retter, men både hvitvin, champagne og sherry kan være en god match. Selv om rakfisk lukter mye, er smaken ganske mild. Likevel krever fettet i fisken en ekstra frisk og fruktig vin med mye syre. Kjører du på med masse tilbehør i form av rømme, rå løk og sterk sennep, bør du velge en halvtørr variant på druer som Riesling, Gewürztraminer eller Grüner veltliner. Et spennende og litt mer originalt valg vil være en portugiser på Alvarinho-druen. Uansett, bringer du rakfisk-tradisjonen til nye høyder med en god vin i glasset