Vin til sommerens barbecue
Når du fyrer opp grillen, bør det være noe godt i glasset. Med hjemmelaget bbq-saus, store, saftige kjøttstykker, sødmefulle grønnsaker, røykaroma og glødende kull er det viktig å ikke gå opp i flammer med feil vinvalg. De mange kraftige smakene i maten, gjør at du bør velge fruktige og aromatiske viner, eller krydret og urtepreget brennevin som kutter gjennom fettet. Velg røde eller hvite viner fra varmere regioner som Syd-Europa, Sør-Amerika eller Sør-Afrika da de gjerne har litt mer å by på. Du får også mer fart i sakene om du putter litt mer penger i kjøpet. Server gjerne vin og brennevin godt avkjølt, så er det duket for en skikkelig helaften rundt den varme grillen!
Bbq-saus
Dette blir ca. 1 liter saus. Den holder seg i kjøleskapet i opptil flere uker, og kan pensles på alt av kjøtt gjennom hele sommeren. Her er den penslet på en skive tomahawk-biff som raskt er svidd av på høy varme, for så og godgjøre seg på indirekte varme til ønsket kjernetemeperatur. Server med grillet mais og masse ekstra bbq-saus.
- 2 ss olivenolje
- 2 ss smør
- 4 hvitløksfedd, hakket
- 1 løk, hakket
- 1 ts pepper
- 1 ts salt
- 1 ss chilipulver
- 2,5 dl ketchup
- 2,5 dl tomatsaus
- 1 dl sennep
- 1,5 dl eplecidereddik
- 0,7 dl Worcestershiresaus
- 0,5 dl ferskpresset sitronsaft
- 1-2 ts Tabasco
- 1 dl mørk sirup
- 1 dl honning
- 2,5 dl brunt sukker
Varm olje og smør i en stor gryte. Fres hvitløk og løk til det er blankt. Tilsett pepper, salt og chilipulver og stek i noen sekunder. Ha i resten av ingrediensene og rør godt. La sausen småkoke uten lokk i 1-2 timer eller til den har en tykk konsistens. Kjør sausen med en stavmikser eller i en kjøkkenmaskin til glatt. Oppbevar sausen på glass i kjøleskapet.