Vin til svineribbe

Dette er den retten som flest spiser på julaften her i Norge. Faktisk så er det over halvparten av befolkningen som har ribba som sin faste julemiddag. Denne serveres tradisjonelt med kokte poteter, surkål og/eller rødkål, brun saus og tyttebær. Noen bruker også rosenkål. De to sistnevnte ingrediensene er de vanskeligste å pare med vin, siden både tyttebær og rosenkål inneholder mye bitterhet. Her kan det være lurt å ta en bit av noe annet før man tar seg en slurk av vinen. To triks for å få gjøre rosenkålen mindre bitter er å fjerne de ytterste bladene, da disse gjerne er de mest bitre, eller å bruke rosenkål som har vært frosset. Dette gjør den mildere, og fjerner mye av bitterheten.

Tyttebær er et tradisjonelt tilbehør til mange kjøttretter her til lands, og det er fordi den – i tillegg til å være bitter – også inneholder mye syre, noe som bidrar med friskhet. Bitterhet og syre er to viktige egenskaper i rødvin, da i form av tanniner (det som for munnen til å snerpe seg, ofte kalt garvestoffer) og syre (friskhet). Tyttebær har derfor gastronomisk spilt samme rolle her til lands som rødvin gjør i vinproduserende land. Velger man å ha vin til maten, kan det derfor være lurt å droppe tyttebær som tilbehør, særlig om man velger en rødvin.

Når det gjelder valg av vin til ribbe er det først og fremst fettet i kjøttet, og syrligheten i surkål og rødkål vi må ta hensyn til. Om vi velger en hvitvin trenger vi en vin med høy friskhet (mye syre), som for eksempel en Riesling eller en Grüner Veltliner. Begge disse druene dyrkes i land hvor det spises mye svin og fet mat (Tyskland, Østerrike og Alsace i Frankrike), og de gir derfor viner som passer godt til slik mat.

Velger man en rødvin, bør man også velge en vin med god friskhet og med moderate mengder tanniner (garvestoffer). Her er druer som Barbera, Pinot Noir og Sangiovese gode alternativer. Et tredje – og kanskje mer ekstravagant – alternativ er Champagne. I så fall anbefales en Champagne som er laget på enten bare blå druer (Pinot Noir og Pinot Meunier) – Blanc de Noir – eller en blend av disse og Chardonnay – en såkalt Cuvée. Man bør alltid prøve Champagne til ribba minst en gang i livet, og vår spådom er at har du først prøvd det, så vil du gjøre det igjen. Og igjen. Og igjen.

Vin til svineribbe

Se alle
Se hele utvalget