Bobler til nyttår

Musserende vin

Bobler i glasset hører med når vi har noe å feire! Nyttårsaften er en slik anledning, da markerer vi slutten på et år og begynnelsen på det neste.

I skrivende stund er det 2803 musserende viner tilgjengelige på vinmonopolet! 158 av disse er tilgjengelige i Vinmonopolets basissortiment. Salget av musserende vin er stabilt med en vekst på 0,5% sammenlignet med i fjor. Når det gjelder Champagne, ser vi derimot ser vi at vi nå tenker mer på lommeboken; salget har gått ned 12 % i november. Vi tenker likevel at mange vil velge Champagne til nyttårsaften, det er jo en av de største feiringene vi har i løpet av året!

Hva skal du velge?

Først og fremst anbefaler vi at du velger de edleste dråpene tidlig på kvelden. Du vil får mindre utbytte av Champagne ved midnatt hvis du har kommet deg gjennom en middag med mange retter og tilhørende glass med vin. Start med knallbra Champagne til aperitif og velg heller en rimeligere variant når klokken slår  tolv.

Champagne

Champagne er musserende vin fra området Champagne i Frankrike. Det er kun musserende vin fra dette geografiske området, som er laget etter lovene her, som kan smykke seg med tittelen Champagne. Jordsmonnet og produksjonsmetoden gjør at Champagne blir regnet som den beste musserende vinen. Vinen er laget på den tradisjonelle metoden, som betyr at vinen får boblene sine fra en annengangs gjæring på flaske. Champagne må også lagre minimum 15 måneder på bunnfallet før den korkes om og klargjøres for salg. De fleste champagner, og særlig de som er av høyere kvalitet, lagres langt lenger enn dette før salg - typisk 3-6 år.

HER finner du vårt utvalg av Champagne

Crémant

Cremant er musserende vin fra Frankrike laget på tradisjonell metode. Det vil si samme produksjonsmetode som Champagne men denne vinen kommer fra andre områder i Frankrike enn Champagne og er sjeldent lagret så lenge på bunnfallet som Champagne. De fleste kjente vinområdene i Frankrike har sin egen Crémant, som Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire og Cremant du Jura. Hvert område har sitt lovverk for bruk av druer og lagring.

HER finner du vårt utvalg av Crémant

Cava

Cava er musserende vin laget på tradisjonell metode fra Spania. Altså samme metode som Champagne og Cremant. Ca 95% av all Cava produseres i regionen Catalonia og er laget på druene Macabeu, Perellada og Xarello. Men det finnes også veldig gode varianter som er laget på både Chardonnay og Pinot Noir også.

HER finner du vårt utvalg av Cava

Prosecco

Prosecco er musserende vin fra Italia. Den skiller seg ut fra de andre musserende vi har omtalt her ved at den er laget på tankmetoden. Ved denne metoden lages boblene ved annengangsgjæringen i en stor, lukket ståltank. Vinen tappes så på under trykk på flaske. Dette er en effektiv og en mindre kostbar og tidkrevende metode enn den tradisjonelle - som både reflekteres i pris og smak. All Prosecco lages på (minimum 85%) Glera, og er i de aller fleste tilfeller en frisk, fruktig og ukomplisert vin som passer spesielt godt når man ikke skal kombinere med matfølge.

HER finner du vårt utvalg av Prosecco

Publisert 13.12.2023

Flere artikler