André Clouet

«Når gud og naturen gir deg druer, plukker du dem og lager vin! Sånn er det». Jean-François Clouet som er ansvarlig for vinmarker og kjeller i det familiedrevne huset André Clouet, regnes for å være blant de mest karismatiske vinmakerne i Champagne. Vinene er kjent for sitt høye kvalitetsnivå, og med priser som argumenterer for at Clouet representerer Champagner som leverer mye valuta for pengene.

Q0 A7955

Historie

Clouet startet opp sin virksomhet allerede i 1741 og de besitter i dag 9 ha vinmark, for det meste Pinot Noir, men også Chardonnay, fra Grand Cru-landsbyene Bouzy og Ambonnay i Montagne des Reims. Vi er nordøst i Champagneregionen og midt i indrefileten Montagne de Reims – viden kjent for pinot noir-druene som gir finesse og fylde til noen av verdens beste champagner. Kjelleren fra 1700-tallet inne i landsbyen Bouzy er blitt supplert med et moderne og nybygd lager med stålbjelker.

Q0 A8458

Filosofi & Eierstruktur

Andre Clouet er et familiedrevet selskap, der Clouet er både borgermester i Bouzy og champagneprodusent. Familien hans har laget champagne her siden 1741, men har et moderne og fremtidsrettet syn på sin Champagne produksjon. I hans svar på hva han tenker på å utvide appellasjonen sier han:

–« Når vi er her i Bouzy, en landsby med grand cru-klassifisering, så vil man tenke: Hvorfor skulle jeg ønske det? Jeg kan øke mine priser hvert år, og alle vil ha mine druer. Hvorfor skulle jeg ville utvide med noen hektar i sør? Men noen hektar til har ikke Champagne vondt av, så hvorfor ikke bare utvide? Bare se på Bordeaux – da blir Champagne en liten region i forhold».

Område

En snau halvtime sør og øst for Champagne-hovedstaden Reims, som er kjent for sin enestående katedral og kroningssted for Frankrikes tidligere konger, holder Jean Francois Clouet til.

Han regnes for å ikke bare være en av de mest karismatiske og underholdende vinmakerne i Champagne, men han sitter attpåtil på tredje året som borgermester i den ellers litt søvnige grand cru-landsbyen Bouzy.

Fra vinmarkene rundt Bouzy står man med solen i ansiktet og ser over den brede dalen over til det mer kjølig beliggende Côtes des Blancs der Chardonnay virkelig stråler i viner fra gode årganger. Og gode årganger blir det bare mer og mer av i Champagne, «takket være» global oppvarming. En konsekvens av at det nå er flere gode enn dårlige årganger, er at mange produsenter har satset på enkeltvinmarksviner – det er ikke lenger tvingende nødvendig å blende årganger og vinmarker for å sikre en godt balansert Champagne. Nå kan man utforske i større grad hver enkelt vinmarks karakter. Her er det nok en del morsomt i vente for oss Champagne-elskere, ikke bare fra Clouet, men også fra mange andre produsenter.

M4 A2550

Vinifikasjon

Pinot Noir er i Jean Francois sin spesialitet. Det er hans Silver Brut Nature, The V6 Experience og Un Jour de 1911 som alle tre har fått en stor tilhengerskare her i Norge, og alle tre er laget på Pinot Noir – en drue som trives og modner godt i denne delen av Champagen, i Montagne de Reims . I Norge har det i løpet av de siste årene blitt lansert en rekke viner fra Clouet, både med og uten årgang. Årgangsvinene hans, Dream Vintage, er alltid laget på 100 % Chardonnay. Et unntak for årgangs-champagnene er i så måte den som kommer fra hans egen hage, Clos de Bouzy. Dette er en vin som lages kun i de aller, aller beste årgangene og som er laget på Pinot Noir.

Besøksinformasjon

Jean Francois ferdigstiller i disse dager et sanselig besøkssenter, der man har panoramautsikt til Bouzy sine vinmarker samt til en rekke andre grand cru-landsbyer. Clouet har vinifisert mange av disse vinmarkene for seg, så her er tanken at man skal kunne skue utover ulike vinmarker og deretter smake vinene fra disse markene opp mot hverandre – alt matchet med nydelig mat fra restauranten som også snart åpner dørene.

Q0 A8252
DSC 3502

Nyeste produkter fra André Clouet: