Ch. Gassier

Ch. Gassier ligger midt i hjertet av Provence, ved foten av Sainte-Victoire fjellet som er et kjent landemerke og del av pilgrimsleden. Vinhuset har ca. 40 ha med vinmarker innenfor Cru St. Victoire som er blant de 7 mest anerkjente områdene i Provence. De startet overgangen til økologisk drift i 2010 og har vært sertifisert siden 2016-årgangen.

Gassier Estate med vinmarker

Vitikultur og Vinifikasjon

Vinmarkene til Gassier ligger på 330 – 350 meter over havet og har beskyttende fjell på tre kanter. Dette gjør at vinmarkene blir varme på dagtid og kjøles ned på nettene. I forbindelse med omlegging til økologisk drift ble det gjort inngående jordprøver og analyser for å finne ut hvilke druesorter som viller gi de beste vinene. Dette første til en del omplanting av druestokker og Gassier har i dag fire distinkte jordsmonnstyper med ulike plantinger. Grenache, syrah og cinasult druer står for ca. 30% hver av volumet. I tillegg har de noen plantinger med rolle/vermentino, cabernet sauvignon og ugni blanc.

Syrah druene er plantet på sandholig leire, mens grenache er plantet på to ulike plotter (en steinete med høy grad av drenering og en med steinholdig leire og kalk) og Cinsault er plantet på steinete vinmarker av dekomposert fjell.

De ulike områdene høstes og vinifieres separat slik at vinmakeren Lea Royet kan «bygge» viner med stor kompleksitet og lengde.

Druene hos Gassier høstes om natten, med maskin, for å sikre friskhet i vinene. Ved pressing benyttes inert gas som fortrenger oksygen. Dette er med å gjøre vinene ekstra friske og gi den typeriktige Provence-fargen. Vinene fermenterer og modner på blanding av stål og sement, mens toppvinene 946, har delvis fermentering på østerriske fat.

Gassier Lea Rouyet Oenologue Sainte Victoire Vignes Montagne 1 scaled

Vinmaker Lea Royet