Ch. la Nerthe

I velkjente Châteauneuf-du-Pape ligger den flotte vingården Château la Nerthe. Med sine aner tilbake til 1200-tallet er slottet en ”tungvekter” selv i denne tradisjonsrike regionen. Slottet omkranses av vinmarker, 90 hektar tilsammen.

Nerthe 09

Om Château la Nerthe

Vinaktiviteten startet i 1560, og slottet har en av Frankrikes eldste kjellere. Allerede på 1700-tallet var vinen herfra svært ettertraktet. Også i Rhônedalen har sansen for naturlig jordbruk grepet om seg, derfor er la Nerthe siden 1998 drevet etter økologiske prinsipper. Fra 2006-årgangen er La Nerthe også ECOCERT-sertifisert. 

Nerthe 14

Vitikultur og vinifikasjon

Gårdens vinstokker står i Châteauneuf-du-Papes klassiske og lett gjenkjennelige jordsmonn av ”galets”, store runde steiner over en sandholdig leirjord. Vinifikasjonen foregår imidlertid i en del som ble modernisert i vår tid, slik at den nyeste teknologien kan tas i bruk.

Spesielt for Châteauneuf-du-Pape er de 13 tillatte druesortene. De fleste vinene består hovedsakelig av 4 av disse: grenache, syrah, mourvèdre og cinsault, hvor hver av druene bidrar med ulike elementer for å lage en harmonisk blend. 

Reglene for vinproduksjon i Châteauneuf-du-Pape er strengere enn noen andre i Frankrike. Alle druer må håndplukkes og vinene får ikke selges som AOC-viner før de er minimum 4 år etter innhøstning. Grensen for utbytte er på maksimalt 35 hektoliter per hektar, mens Château la Nerthe drar den enda lenger og holder seg helt nede i 25-28 hektoliter per hektar, som i prinsippet tilsier én flaske vin per vinranke.

Nerthe 16
Nerthe 40