Dom. Cazes

Domaine Cazes ble etablert av Michel Cazes i 1895 og er blant pionerene innenfor biodynamisk vindyrking. Cazes startet sin overgang til biodynamikk i 1997 og i 2005 var hele eiendommen på 220 ha ferdig sertifisert biodynamisk.

Cazes 2

Om Domaine Cazes

Vinhuset er i dag sertifisert igjennom ECOCERT, Biodyvin og flere ulike økologiske og biodynamiske sertifiseringer inkludert NOP bio Suisse som har de strengeste begrensningene på bruk av kobber.

Domaine Cazes dyrker 12 ulike druer og har vinmarker i alle de seks Roussillon-appelasjonene (Côtes du Roussillon, Côtes du Roussillon Villages (Latour de France, Tautavel), Maury, Fitou, Muscat de Rivesaltes, Rivesaltes). I tillegg har de en egen eiendom (Clos de Paulilles) som lager Collioure, Banyuls og Banyuls Grand Cru.

Cazes 4
Cazes 1

Vitikultur

Biodynamisk vindyrking kombinert med mye gamle vinstokker gjør at Cazes har naturlig lave avlinger på 20-45 hl/ha. Biodynamikk er en bestemt måte å kultivere druer på, og samtidig legger det føringer for hvordan de vinifieres. Metoden ble etablert på 1920-tallet og er i stor grad inspirert av den Tyske filosofen Rudolf Steiner. Essensen i biodynamikken er en holistisk tilnærming for å skape bærekraftige mikroklima som er mest mulig selvregulerende og på den måten sikrer sunne og friske vinstokker.

Vinstokkene dyrkes helt uten kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler. I stedet brukes det naturlige preparater som kobber (i små mengder) for å øke fotosyntesen og hindre sopp, preparat 500 (kugjødsel) for å gjødsle jorden, 501 (finmalt kvartz krystaller) for å styrke den delen av vinstokken som er over jorden. I tillegg brukes kompost (fermentert og tørket) av seks ulike typer støtteplanter som det lages te av og som deretter sprøytes over vinstokkene/jorden ved behov. Støtteplantene er ryllik, kamilleblomst, blomstrende brennesle, eikebark, løvetannblomster og valerianblomster.

Cazes 3

Cazes i Rivesaltes