Dom. des Tourelles

Franskmannen François-Eugène Brun forelsket seg i området Bekaa-dalen hvor han etablerte vinhuset i 1868. Domaine des Torelles drives av neste generasjon av Issa og Issa el Khoury-familiene - noe som gjør det til landets yngste vinmakere som driver landets eldste vingård.

Harvest2018 domainedestourelles 17

Om Domaine des Tourelles

Godt kjent er det at det til tider har vært utfordrende å produsere vin i Bekaa-dalen, grunnet nærhet til konfliktområdene i midt-østen. Domaine des Tourelles har vært en av de fem vinprodusentene som har holdt stand opp gjennom alle kriser. Og av de rundt 50 produsentene som er etablert i dalen i dag, regnes Domaine des Tourelles for å være den kanskje mest dynamiske og up’n coming – til tross for at det også anses for å være det eldste familievinhuset som fremdeles er i drift.

Familien Brun drev gården helt fram til 2003, da det ikke var noen etterkommere til å videreføre bedriften. Eiendommen ble kjøpt av Elie Issa og Nayla Issa, og i dag er det Elie sin sønn Faouzi, som er vinmaker og herre på gården.

Domainedestourelles 08

Vinhuset's vinmaker: Faouzi Issa

Faouzi, som er vaskeekte "Bekaa-boy" har studert ønologi i Montpellier og har fartstid hos René Rostaing i Rhône og Chateau Margaux. Erfaringene herfra har formet vinene i retning bort fra litt tyngre vinstiler mot viner med mer fokus på frukt, og da spesielt gjennom bruk av sement istedenfor fat til fermenteringen. En tradisjonsrik og skånsom pressing av frukten er også ivaretatt ved at de gamle kurvpressene av tre er pusset opp og er i full vigør under vinifikasjonen! Disse prinsippene kombinert med en eksepsjonelt god sans for plettfri hygiene i kjelleren får fram en ren, tydelig og detaljert fruktkarakter i vinen.

Domainedestourelles 01

Vinmaker Faouzi Issa

Harvest2018 domainedestourelles 19

Den tradisjonelle kurvpressen


Faouzi, som for øvrig var en god venn av Serge Hochar hos Ch. Musar, mener bestemt at mye av kvaliteten til Dom. des Tourelles og Bekaa-dalen generelt, er høyden over havet. Her finner vi noen av de høyest beliggende vinmarker på den nordlige halvkule, over 1000 m.o.h. Dette gir spesielt kjølige netter som i sin tur gir livlige, friske viner – selv på høye modningsnivåer.

Eiendommen besitter 40 ha vinmark og det brukes økologiske prinsipper. Jordsmonnet er jernholdig med høy andel av grus og innslag av kalk. Ingen kunstig vanning. Lave avlinger, nøye seleksjon og spontanfermentering kombinert med lave svovelnivåer sørger for konsentrerte og egenartede viner med sunn, livlig frukt.

Harvest2018 domainedestourelles 07
Domainedestourelles 13