Dom. Laroche

Domaine Laroche har røtter fra 1850 og har vært blant de sentrale husene i utviklingen av moderne Chablis og bidragsyterne i konsortiet i Chablis. Vinhuset Laroche består i dag av to deler: Domaine Laroche som er eiendommen i Chablis hvor de eier 90 hektar med vinmarker samt Laroche-Mas La Chevalier, som er negociantvirksomheten med hovedsete og stort vineri i Languedoc.

11 Juillet 2017 les Clos x 2

Om Laroche

Hovedkontoret til Laroche ligger i det gamle klosteret ”L`Obédiencerie of Chablis”. Dette klosteret, hvor levningene etter helgenen St. Martin ble holdt skjult i middelalderen, huset munker som anla vinmarker og vinifierte druer i L`Obédiencerie.

Historien lever videre i veggene i det gamle presserommet som brukes den dag i dag til spesielle anledninger og de gamle kjellerne er fremdeles i bruk for lagring av husets toppviner.

Domaine Laroche har 90 ha med vinmarker fordelt på de beste områdene i Chablis, både på Chablis, Premier- og Grand Cru nivå.

Husets signaturvin er Chablis St. Martin - en hyllest til helgenen St. Martin -. Vinen laget på de beste druene fra deres egne Chablis-vinmarker. I tillegg lager de blant annet Vaudevey, Fourchaumes, Vaillons, Fourneaux, Montmains, Beauroys, Vaucoupins, La Chantrerie, Mont de Milieu og Côte de Léchet. Klatrer vi opp til øverste hylle, lages Grand Cru fra Les Clos, Bourgros og Les Blanchots. Fra sistnevnte vinmark lages toppvinen La Réserve de l’Obédience, som er en blend/seleksjon av de beste fatene fra Grand Cru Blanchots.

DSC 7320

Jordsmonn

Jordsmonnet i Chablis er helt spesielt med stort preg av kimmeridge kalk, en kalkåre som begynner ute i Atlanterhavet og dukker opp blant annet i Dorset i England og i Chablis før den dukker ned igjen og fortsetter mot Russland. Ispedd denne kalkgrunnen finner vi en mengde fossiler fra den tiden da Chablis lå under vann som en del av Paris-bassenget. Hovedandelen av fossilene består i en type østers, Exogyra Virgula, og Belemnitt som er en mindre åttearmet blekksprut. Det uvanlige jordsmonnet gir Chablisvinene en ekstra tørr, mineralsk karakter som av og til kan minne om salt hav og østers.

Filosofi

Hos Domaine Laroche er filosofien enkel: gi hver arbeider i vinmarken ansvar for et avgrenset område eller plott. Dette blir vedkommende sin egen ”baby”, og da alt arbeidet i vinmarkene foregår for hånd så vil hvert plott ha jevnlig tilsyn av samme person fra gang til gang. Slik får den ansatte et forhold til sitt område og kjenner hver eneste vinstokk ut og inn, og vil igjen sørge for optimal omsorg for hver av disse. Filosofien har vist seg genial og i dag er gjengen i vinmarkene en tett sammensveiset gruppe som har fulgt Laroche i mange år. Til og med andre generasjon er å finne i markene.

Siden 2010 har Domaine Laroche lagt fokus mot større grad av bærekraft og gjort store investeringer i vinmarkene, som nå er sertifisert HVE3. Noen av tiltakene har vært å unngå kunstige sprøytemidler, plante støtteplanter som lufter jorda og skaper sunne mikromiljø.

85264 J

Mas La Chevalier i Languedoc

11092015 IB 2373

Nyeste produkter fra Dom. Laroche: