Fatt. dei Barbi

Fattoria dei Barbi er en av verdens best kjente vinprodusenter. Den flotte vingården i hjertet av Toscana har siden 1790 vært i familien Cinelli Colombinis eie: og familien er den dag i dag fortsatt svært betydningsfull for utviklingen i området. Gjennom årenes løp har Fattoria dei Barbi bygget opp et renommé som en solid leverandør av tradisjonell og lagringsdyktig Brunello di Montalcino: samt en pålitelig kilde til andre av områdets rødviner.

Slide 329915

Om Fatt. dei Barbi

Fra ull via bankvirksomhet til vin. Slik startet historien til familien Colombini så langt tilbake som på 1000-tallet. Men først i 1352 satte de sine føtter i Montalcino.

Colombiniene var opprinnelig en av de noble slektene i den tidens stormakt, Siena. De mange unike sjelene i denne familien har opp gjennom århundrene møtt merkelige og spesielle skjebner. Noen ble munker og ga fra seg alt verdslig gods til kirken, andre var skjørtejegere og hedonister. Det var jurister, bankmenn, poeter, en slåsskjempe som blindet en guvernør og måtte flykte for livet, en borgermester som ved et uhell under en snøballkrig tok livet av pavens sønn.

På begynnelsen av 1800-tallet bodde familien i Lucca, men da Paolo Colombini bestemte seg for å bli notarius fulgte han biskopen av Lucca til Montalcino. Dette passet bra da han samtidig kunne ta seg av eiendommene sine her som var viet til druer. I ettertid skulle det vise seg å bli et lykketreff og startet vineventyret som består i dag. Sønnen til Paolo, som var professor og fant kuren for syfilis, ble den første som produserte de første flaskene med Brunello. Han giftet seg med en lokal kvinne fra en av de mektige familiene og tilegnet seg med dette blant annet Villa Podernovi som i dag huser vinkjelleren og laboratoriene.

Sønnen, Giovanni, var en pioneer innenfor moderne vitikultur. Åpningen av den første italienske offentlige vinbutikken i festingen i Montalcino i 1936 var hans idé. Festningen ble senere renovert i hans regi som byens borgemester. Han var også den første som startet med postordresalg av toscanske viner, samt salg av vin til nabolandene og de oversjøiske markedene. Åpningen av Fattoria dei Barbi sine kjellere for publikum på 1950-tallet var et av de første stegene mot dagens vinturisme. Etter Giovannis død i 1976 har eiendommen blitt både utvidet og videreutviklet av datteren Francesca og senere av dagens eier, nevøen Stefano.

Fattoriadei Barbi Stefano Cinelli Colombini 1024x682

Stefano

Vitikultur

Fattoria Barbi strekker seg over 306 hektar fordelt på Montalcino og Scansano. I Montalcino er det 60 hektar med vinmark og det produseres 800.000 flasker årlig hvor av 200.000 er ulike Brunelloer. Siden 1892 har Brunello di Montalcino Blu Label blitt produsert, laget på 100% sangiovese og her brukes druer fra de beste vinmarkene. Den er i dag varemerket til eiendommen, hvor det også produseres enda to typer Brunello: ”Vigna del Fiore” – white label som er en vin laget på druer fra én enkelt vinmark på 5,7 hektar. Riserva utgaven, eller Red Label, som består av en streng seleksjon av de aller beste druene eiendommen produserer, lagres også lenger enn de andre vinene før den er klar for salg. I tillegg lages også Rosso di Montalcino, en enklere vin laget av druer fra yngre druestokker som er ment for tidlig konsum og passer godt til hverdags.

Eiendommen ligger i den syd-østre delen av Montalcino-åsen. Denne delen av Italia har hatt mye tektonisk aktivitet som igjen har resultert i et lappeteppe av ulike jordsmonn. Vinmarkene til Barbi er plantet på forholdsvis steinete grunn, også kjent som mergel, med komponenter av leire, sand og silt. De 60 hektarene dekker fra 210 til 500 høydemeter hvor soleksponeringen varierer, men er hovedsakelig syd- og sydøstvendt. Eksponeringen har ikke fryktelig mye å si da kultiveringen av vinstokkene er uvanlig med grener som er rettet oppover og aldri vil være i skyggen.

Slide 329514

Vinifikasjon

Selve vinmakeprosessen foregår som følger: druene gjennomgår en kaldmaserasjon før gjæringen for å trekke ut mest mulig polyfenoler (antioksidanter) og aromakomponenter. Deretter følger både vanlig fermentering og malolaktisk gjæring før vinene får modne i små til medium store eikefat i noen måneder. For å fullføre modningen flyttes vinene over i større eikefat hvor vinene hviler i ytterligere 2 år før de tappes, minimum 4 måneder før salg.

Vinkjelleren hos Barbi er unik i den forstand at den huser mer enn 300 eikefat og tusenvis av flasker med Brunello di Montalcino fra nyere dato og helt tilbake til 1870. Filosofien til Colombini-familien har alltid vært å holde seg ajour med nye teknikker, være innovative og samtidig kombinere nyvinninger med tradisjon, slik at vinene de lager aldri mister sin identitet og sine karakteristiske kjennetegn.


Slide 329401