Kanonkop Wine Est.

Kanonkop Estate befinner seg i skråningene ved Simonsberg Mountain i regionen Stellenbosch. Dette området er kjent som Sør-Afrikas “red wine bowl” og det er her de aller beste vinene kommer fra. En kanon ble avfyrt på en bakketopp nær eiendommen hver gang et skip var på vei inn i Table Bay-bukten på 1600-tallet. Slik kom navnet Kanonkop til.

Side 4 5 Kanonkoop Gallery Vineyards24

Om Kanonkop

Statsråden JW Sauer kjøpte i sin tid eiendommen som ligger i nedre del av skråningene til Simonsberg-fjellet i Stellenbosch. Fire generasjoner senere er Kanonkop fremdeles familieeid og drives av brødrene Johann og Paul Krige.

Abrie Beeslaar er en av Sør-Afrikas mest anerkjente vinmakere og har blitt tildelt den ærefulle tittelen Winemaker of the Year hele tre ganger (!) av The International Wine and Spirit Competition (i 2008, 2015 og 2018. Sammen med mer enn 50 andre arbeidere bor Abrie på eiendommen med familien sin. Kanonkop er et eget lite samfunn med moderne boliger, barnehage og sportsfasiliteter. De ansatte er mer enn som så, de ER eiendommen, mener Johann og Paul.

Side 4 5 Kanonkoop winemaker Abrie Beeslaar

Vinmaker Abrie Beeslaar

Vitikultur

Årsakene til at vinene fra Kanonkop holder høy standard er mange. Klimatisk sett ligger eiendommen i perfekt avstand til intet mindre enn to hav. Disse gir fra hver sin kant kjølige luftstrømmer som hjelper til å kjøle ned vinmarkene som ellers ville vært for varme for druedyrking.

En annen viktig faktor er jordsmonnet som innehar store andeler rød, nedbrutt granitt sammen med en del alluviale rester som har et relativt høyt leireinnhold. Dette gir god drenering som er veldig viktig for vinmarker beliggende i skråninger.

Mesteparten av pinotage vinstokkene dyrkes som bushvines og er mer enn 60 år gamle. Det er også essensielt med optimal modenhet i druene som sammen med plantenes alder gir flott konsentrasjon og fylde i vinene. Generelt sett er høy alder på vinstokkene alltid ønskelig da utbytte reduseres noe, men man blir belønnet med økt kvalitet på selve druematerialet.

Side 4 5 Kanonkoop Gallery Vineyards21
Side 4 5 Kanonkoop Gallery Vineyards23

Filosofi

Vinhusets filosofi består i å produsere uforglemmelige rødviner, noe de så langt har blitt rikt belønnet for, både ved hjelp av teknologi og den menneskelige faktor, samtidig som de driver en bærekraftig estate. Her blir alle ansatte oppfordret til å delta i prosjekter som dras i gang for å utvikle eiendommen til fordel for de som bor og arbeider her og deres familier. Tiltak iverksettes der ledelsen ønsker at beslutninger tas allerede fra bunnen og oppover i systemet, slik at det på alle plan kan utvikles.

Side 4 5 Kanonkoop Gallery Cellar02