Ken Forrester Wines

Ken Forrester etablerte seg som vinbonde i 1993 når han kjøpte opp en gammel og forfallen vingård i Stellenbosch. Gården Scholtzenhof – tidligere Zandberg ble etablert i 1689, bare ti år etter at Stellenbosch ble opprettet. De første vinstokkene ble plantet i 1694 og siden har det vært kontinuerlig drift av vinmarker, men mye var forfallent og vinmarkene hadde i lang tid fått lite kjærlighet før Ken og han kone Teresa tok over.

DSC 0717

Om Ken Forrester

Ken Forrester gjorde en stor jobb med å rydde opp i vinmarkene og bevarte blant annet en stor del gamle vinstokker, noe som på den tiden var unormalt.  Under apartheid hadde Sør-Afrikas vinindustri vært preget av både private kooperativ og delvis statseide selskaper som fokuserte på volum og majoritet av druene ble brukt til destillater. Ken og Teresa hadde imidlertid andre planer og ønsket å utvikle vingården for å kunne vinifiere og tappe vin på egen gård.

Harvest 2021 3

Vitikultur

Ken Forrester har et hjerte for både planter, dyr og mennesker. I vinmarkene dyrkes plantene uten kunstige sprøytemidler og gjødsles blant annet av ender og gjess som lever på gården. Alle druer høstes for hånd og vinifieres på en blanding av stål og gamle 450 ltr eikefat.

Forrester eier ca. 38 ha med vinmarker i Stellenbosch hovedsakelig i Helderberg, i tillegg leier de vinmarker i Western Cape samt noen spektakulære høytliggende vinmarker i Piekenierskloof.

I tillegg til Chenin Blanc, har Ken en forkjærlighet for Rhône-druene og hevder deres jordsmonn og klima i stor grad ligner på det vi finner i Rhône. De eksperimenterer også med typiske Bordeaux og Loire druer.

Chenin Blanc Harvest 2021 2

Vinifikasjon

Ken gikk målrettet til verks og ønsket å lage verden beste hvitvin, av Chenin blanc. Den nå populære druen, var i sin tid mye plantet på grunn av sitt potensiale for volum, men Ken jobbet fokusert både i vinmarkene, i kjelleren og ble etter hvert kjent som Mr. Chenin Blanc i Sør-Afrika. Ken Forrester har vunnet mange priser for sine viner og hans Old Vine Chenin ble i 2021-årgangen scoret til 97 poeng og årets beste vin i Decanter Wine Awards.

Rhone Wine Old label and Vintages 1

Nyeste produkter fra Ken Forrester Wines: