Kir-Yianni

Yiannis Boutaris etablerte Kir-Yianni i 1997 med et målrettet fokus om å få frem det ypperste potensialet i Xinomavro spesielt. Boutaris forlot da familiens eget vinhus Boutari Wine Group, og har siden ikke sett seg tilbake. I dag driver Stellios Boutaris Kir-Yianni gården videre med ytterligere ambisjoner, energi og dedikasjon.

Kirj 06 0041

Eksklusiv vinproduksjon og lidenskap for Xinomavro i nordvestlige Makedonia

Vinmarkene til Kir-Yianni befinner seg i Naoussa og Amyndeon, nordvest i Makedonia. Phylloxera og et par verdenskriger gjorde at Naoussa som vinregion forfalt. Men fra 1971 fikk området status som VDQS (i dag PDO Naoussa) og er i dag en av de aller høyest aktede regioner i Hellas. PDO Naoussa og Amyndeon er de to eneste appellasjoner i Hellas som krever 100 % Xinomavro. Xinomavro, som aromamessig kan lede tankene til Piemonte og Nebbiolo eller Pinot Noir fra Burgund, har stor friskhet og en flott tanninstruktur. Vinene er matvennlige, holdbare og gir mye valuta for pengene.

I det noe kjøligere beliggende Amyndeon lages det friske hvite viner på Assyrtiko, Malagouzia, Chardonnay og Sauvignon Blanc samt en strålende frisk rosé på Xinomavro på +60 år gamle vinstokker.

Det arbeides etter økologiske prinsipper i vinmarkene. Druene selekteres to ganger, både under selve innhøstingen for hånd, og deretter ved sorteringsbordet i kjelleren. Hver enkelt parsell i vinmarkene mikro-vinifieres hver for seg. Etter modningen, som kan skje i ulike typer og størrelser på fat og stål, legges det stor innsats i selve blending-prosessen.

Boutaris sin innsats for Xinomavro som kvalitetsdrue er udiskutabel - både i form av vinene han selv lager, men ikke minst også hans eget format - som en karismatisk formidler og eksponent for Xinomavro i Hellas og internasjonalt.

Amyndeon 018 kaimaktsalan mountain e1454573735877
Naoussa state 4