Weing. K.F. Groebe

Groebe er en gammel familiebedrift med vintradisjoner helt tilbake til 1763. Eiendommen består av 7 hektar ”Grand Cru” vinmark, som er blant de beste i landsbyen Westhofen i Rheinhessen. Riesling er den viktigste druen. Groebe håndplukker alle sine druer, og har ufravikelig fokus på kvalitet. De benytter økologiske prinsipper, og unngår bruk av sprøyting på markene. Vinene modnes på små eikefat i 1600-talls kjellere som befinner seg under markedsplassen i Westhofen.

2022 01 18 fritz manuela 1

Friedrich Groebe og hans kone, Manuela Groebe

Om Weingut K.F. Groebe

1763 var skjebnens år for Groebe-slekten da Johann Michael Groebe flyttet til Westhofen i Rheinhessen for å gifte seg med Susanna Hirth, ei jente fra en vinproduserende familie.

Med 9 hektar vinmark i hjertet av Westhofen er eiendommen en god representant for de tradisjonelle druesortene som dyrkes i regionen. Her har riesling naturlig nok den største andelen med 70% og resterende er pinot-varianter og silvaner. Ved roret står i dag Friedrich Groebe, blant venner kjent som Fritz.

Weingut Groebe er medlem av den eldste nasjonale organisasjon for høykvalitetsproduserende vinprodusenter i verden. VDP, eller Verband Deutscher Prädikatsweingüter, ble startet i 1910 og har i dag 200 topp-produsenter med representanter fra alle Tysklands 13 vinregioner. Å komme gjennom VDPs nåløye er ikke lett, mange kriterier ligger til grunn for medlemskap, blant annet: Kun for familie-eide produsenter med kvalifiserende vinmarker, vinifikasjons- og lagringsfasiliteter. Det må produseres viner laget på de tradisjonelle druesortene som riesling, silvaner og pinot-druene; reduserte utbytter for å holde høy kvalitet på druematerialet; påbudt med innhøstning for hånd i de beste vinmarkene.

Lovgivningen i Tyskland når det kommer til kvalitet i vin har siden 70-tallet vært basert på sukkernivå i vinen. I dag brukes fremdeles dette systemet, men i tillegg har VDP et eget kvalitetshierarki. Den består av 4 nivåer, med basis i det franske Burgund-systemet. Her vil Gutswein ha samme status som regionale viner fra Burgund, Ortswein må være laget på druer fra kun én kommune/by, som Village. Erste Lage viner kommer fra særs gode vinmarker, på nivå som Premier Cru og til slutt Grosse Lage vinene som er synonymt med Grand Cru i Burgund med andre ord: kun druer fra de aller beste vinmarkene.

Hos Weingut Groebe lages vin på 3 av disse nivåene, hvor Gutswein står for hoved-andelen av produksjonen i tillegg til Ortswein. De eier totalt 9 hektar og kjøper aldri inn druer fra andre produsenter, her er det kun egne druer det blir vin av. Noen av de aller beste vinmarkene i Westhofen, med navn som er kjente for vinelskere verden over er: Aulerde, Kirchspiel, Morstein, Rotenstein og Steingrube. Disse er representert av Weingut Groebe og her lages eiendommens toppviner på Grosse Lage-nivå.

Aulerde består totalt av 88 hektar fordelt på et stort antall eiere. Da vinmarken ble klassifisert i 1930 var den mye mindre enn i dag. Weingut Groebes andel ligger i hjertet av den originale delen på jordsmonn av leirholdig løss, ispedd noe sand som hjelper på dreneringen. Under topplaget med jord er det en åre av grønn sandholdig leire som gir rikt med mineraler til vinrankens røtter og bidrar til flott konsentrasjon i druene.

I Kirschspiel, som muligens er den aller beste vinmarken i Rheinhessen, er de 44 hektarene med vinmark plassert i den sentrale og øvre delen av skråningen som former en halvsirkel mot sør-øst rundt Westhofen by. Helningen i skråningene sørger for maksimalt utbytte av sollyset og her er det hovedsakelig leirholdig mergel med sedimentert kalkstein og noe kalkholdig silt som utgjør jordsmonnet. Under det øverste laget finner vi store andeler kalkstein som bidrar til en unik, kjølig mineralitet i vinene.

1342105484 kirchspiel lage ww 3878 foto david maurer

Vinmarken i Kirchspiel

Vitikultur og Vinifikasjon

Hos Groebe er det tre faktorer som spiller en rolle for å produsere viner av fremragende kvalitet: jordsmonnet der vinrankene dyrkes, klimaet som avgjøres av landskapets topografi og til slutt vinmakerens ferdigheter.

I århundrer har familien tatt hånd om vinmarkene sine i Westhofen. Under vekstsesongen stresses planten til en viss grad slik at den strekker røttene enda dypere ned i jorden for å hente næring. Ingen kjemiske sprøytemidler er tillatt og mellom vinrankene gror det gress og annen vegetasjon. Dette skaper en naturlig balanse i vinmarkene med et rikt planteliv, hvor insekter også har en rolle å fylle.

Vinifikasjonen hos familien Groebe foregår på tradisjonelt vis med gjæring i eikefat. Gjæringen foregår på lave temperaturer ved hjelp av naturlig gjærforekomster. Filtrering og bruk av tekniske hjelpemidler under fremstilling av vinen er minimal.

Kfgroebe das weingut 42